Το πρόγραμμα προστασίας της καρέτα καρέτα πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από τον φορέα ανάπτυξης του Costa Νavarino, και τον «Αρχέλων».
«Θεμελιώνεται» η σχέση της καρέτα καρέτα με τα νότια παράλια της Μεσσηνίας. Χάρη στη συνεχιζόμενη κοινή δράση της εταιρείας ΤΕΜΕΣ και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχέλων», μόνο στην παραλία του Ρωμανού γεννήθηκαν φέτος 540 χελωνάκια, ξεκινώντας το ταξίδι τους για τη θάλασσα.
Το πρόγραμμα προστασίας και καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της απειλούμενης θαλάσσιας χελώνας στην παραλία του Ρωμανού πραγματοποιήθηκε φέτος για έκτη συνεχή χρονιά.
Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η ΤΕΜΕΣ, φορέας ανάπτυξης της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino, η περίοδος φωλεοποίησης της χελώνας διήρκεσε φέτος δύο μήνες, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 16 φωλιές.
«Οι 8 από αυτές έπρεπε να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο σημείο, είτε επειδή βρίσκονταν πολύ κοντά στο κύμα και κινδύνευαν, ή πολύ κοντά στην όχθη του ποταμού», αναφέρει ο Βασίλης Καρακούσης, υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Αειφορίας της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. «Υπολογίζεται βάσει των καταγραφών ότι στις 16 φωλιές εκκολάφθηκαν συνολικά 540 αυγά».
Η χρησιμοποίηση παραλιών από την καρέτα καρέτα για τη γέννηση των αυγών της δεν είναι υποχρεωτικά απαγορευτική για τον τουρισμό. «Με την επιπλέον εφαρμογή ειδικών διαχειριστικών μέτρων, όπως είναι η απομάκρυνση των επίπλων παραλίας τη νύχτα, ο περιορισμός των φωτεινών πηγών και άλλα, έχουμε καταφέρει από κοινού με το Costa Navarino οι χελώνες να συνεχίζουν να γεννούν στην αμμουδιά και τα χελωνάκια να φθάνουν με ασφάλεια στη θάλασσα», λέει ο Θοδωρής Μπένος - Πάλμερ, διευθυντής της οργάνωσης «Αρχέλων».
«Επιπλέον, η συστηματική ενημέρωση των επισκεπτών και η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για το κοινό στην παραλία και στους κοινόχρηστους χώρους, συμπληρώνουν την προσπάθειά μας για τη διατήρηση του σπάνιου είδους στη μεσσηνιακή φυσική κληρονομιά. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του “Αρχέλων” με την Costa Navarino καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια χελώνα και ο άνθρωπος μπορούν και συνυπάρχουν ακόμα και σε ευαίσθητες περιοχές, κάνοντας πράξη το σύνθημά μας “Μπορούμε να ζήσουμε μαζί”».
Παράλληλα πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην περιοχή πρόγραμμα για την προστασία του αφρικανικού χαμαιλέοντα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία. Στόχος του προγράμματος είναι η εκτίμηση της κατάστασης του πληθυσμού του αφρικανικού χαμαιλέοντα και η χαρτογράφηση των σημαντικότερων ενδιαιτημάτων του στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου.
Γιώργος Λιάλιος, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου