Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Εν αναμονή κυβερνητικών αποφάσεων οι τοπικές κοινωνίες στην Πελοπόννησο για τα απορρίμματα


«Φωτιές» έχει ανάψει στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στα επιτελεία των πρωτοβάθμιων αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αμοιβαίος συμβιβασμός τον οποίο επιχειρεί η «τρόικα» των εμπλεκομένων (Κυβέρνηση - Περιφέρεια - «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»), σχετικά με το μέλλον του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Διαγωνισμό τον οποίο προ πενταετίας προκάλεσαν τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ.
Από τη μία, η ανάδοχος εταιρεία του έργου «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Νίκο Πατσαρίνο, αρνήθηκε να προσέλθει για να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την άλλη η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει νέα συμβιβαστική συμφωνία με προσανατολισμό τη σταδιακή μείωση της εγγυημένης ποσότητας των απορριμμάτων κάτω από το όριο των 150.000 τόνων, που προβλέπει για 28 χρόνια η σύμβαση, δημιουργούν ένα κλίμα εκρηκτικό, καθώς εκφράζονται φόβοι για την απώλεια και αυτής της ευκαιρίας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ εκουσίως προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξετάζοντας σειρά συμβιβαστικών προτάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, στο πνεύμα του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Ειδικότερα, στον προσανατολισμό της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής είναι η μείωση της εγγυημένης ποσότητας των απορριμμάτων, η ενίσχυση του πράσινου ταμείου, η ενίσχυση παράλληλων δράσεων ανακύκλωσης από τους Δήμους, με αντίστοιχη κατανομή πόρων, αλλά και νέα χωροταξική διάρθρωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και αύξησή τους από τα τρία σημεία, που προβλέπει σήμερα η σύμβαση, στα πέντε, στη βάση πάντα του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Μ’ άλλα λόγια, νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) για την Πελοπόννησο.
Εν τω μεταξύ, δήμαρχοι και δημοτικές αρχές στην Πελοπόννησο βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, αφενός, από τους διαρκώς αυξανόμενους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στα όρια των Δήμων τους και, αφετέρου, από τα επαπειλούμενα πρόστιμα που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε.
Από τη μεριά του, ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος έχει αναπτύξει σημαντική υποδομή στην ανακύκλωση κι εν γένει στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, αντιμετωπίζει θετικά την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, «ώστε να λήξει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο ταλαιπωρεί τις κοινωνίες μας πάνω από 30 χρόνια» τονίζεται σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με αυτήν: «Η υποχώρηση της κυβέρνησης δείχνει την απόφασή της να τρέξουν τα μεγάλα έργα πάση θυσία, παίρνοντας ακόμα και το πολιτικό ρίσκο να δυσαρεστήσει τους δημάρχους που διαφωνούν με τους όρους της σύμβασης».
Προχθές, εξάλλου, στην Τρίπολη, έπειτα από κάλεσμα του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, διεξήχθη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο. Μετά το πέρας της συζήτησης, η ολομέλεια της περιφερειακής σύσκεψης του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ζητά:
α) Να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Πελοποννήσου (ΠΕΣΔΑ) στο πλαίσιο του πρόσφατα εγκεκριμένου ΕΣΔΑ και να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης από τους Δήμους
β) Να απορριφθεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσής της
γ) Να χρηματοδοτηθούν και να βοηθηθούν άμεσα οι Δήμοι και οι φορείς τους για την υλοποίηση της εναλλακτικής πρότασης, που είναι διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση, κομποστοποίηση, κατασκευή αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Τέλος, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε προ ημέρων ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ στην Πελοπόννησο βρίσκεται στα «χέρια» των δημάρχων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου