Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τιμή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Δημόπουλου από την Ι.Μ. Τριφυλίας & Ολυμπίας


Τιμή στη μνήμη του καθηγητή, πρωτεργάτη, ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ευεργέτη Κωνσταντίνου Δημόπουλου, απένειμε το απόγευμα της Κυριακής ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.
Στη σεμνή εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας και τον απολογισμό της δράσης και του έργου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Κανελλάκης", που αποτέλεσε φιλολογικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο, παρουσία της συζύγου του, Όλγας και του υιού του, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανασίου – Μελετίου, περίσσεψε η συγκίνηση για τον άνθρωπο, επιστήμονα, πατριώτη και ευεργέτη, επίτιμο καθηγητή Ιατρικής, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις κλινικές μελέτες φαρμάκων, τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως πρόεδρο της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο δε μητροπολίτης αναφέρθηκε στη ζωή και το πολυσχιδές έργο του αειμνήστου, καθώς και στη μεγάλη ευεργεσία του προς τη Μητρόπολη, την Πελοπόννησο και την ελληνική κοινωνία!
Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση – αφιέρωμα της χορωδίας των κατηχητικών σχολείων της Μητροπόλεως στον Ιωάννη Βατατζή. Ακολούθως ο κ. Χρυσόστομος ευλόγησε τη βασιλόπιτα δίδοντας τις πατρικές ευχές του προς όλους για τη νέα χρονιά, «από το Θεό να είναι πλούσια ευλογημένη», ενώ έκοψε κομμάτια, μεταξύ άλλων, για τον Αθανάσιο – Μελέτιο Δημόπουλο, το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τους παριστάμενους δημοσιογράφους, τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο.
Μιλώντας στο πλήθος που συμμετείχε ευλαβικά στην εκδήλωση, σημείωσε την κρισιμότητα της εποχής που διανύουμε, κατά την οποία καθημερινά αυξάνονται οι ανάγκες για φιλανθρωπία, αλλά την ίδια στιγμή δεν αυξάνονται οι φιλάνθρωποι αλλά μειώνονται, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σταμάτησε ο Έρανος της Αγάπης που διεξήγαγε η Μητρόπολη.
Ακολούθως τόνισε πως τιμάται ο γνωστός και καταξιωμένος στις συνειδήσεις όλων, ένας μεγάλος ευεργέτης ο οποίος δεν τον άφηνε να αποκαλύψει στο κοινό τις ευεργεσίες του, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία με τον αείμνηστο τέως πρύτανη, πριν από 30 χρόνια, και τη στενή φιλία που διατηρούσαν.
Συγκλονίζοντας τους παρευρισκόμενους είπε ότι θα αποκαλύψει τη μεγάλη ευεργεσία του αειμνήστου: ήταν αυτός που μεσολάβησε και έπεισε τον, βαρέως ασθενούντα πλέον, Αλέξανδρο Τουρκολιά, πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, να πάρει την απόφαση με το Δ.Σ. της τράπεζας για την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου, ώστε να γίνει ανθρώπινο και λειτουργικό!
Ο ίδιος μίλησε για τον άνθρωπο και επιστήμονα, Κωνσταντίνο Δημόπουλο, και το πλούσιο έργο του, ενώ αναφέρθηκε και στις επικοινωνίες που είχαν κατά τη διάρκεια της περιπέτειας της υγείας του αειμνήστου.
Στη μνήμη του προσέφερε στον υιό του, Αθανάσιο – Μελέτιο, μια εικόνα, πιστό αντίγραφο της Εφεστίου Εικόνας του πολιούχου της Μητροπόλεως, Αγίου Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία δεν ξεχνά και δεν αντιπαρέρχεται τον καλό συνεργάτη και αυτόν που συμπαραστέκεται στο έργο της, ούτε και μετά θάνατον!
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών δέχθηκε με συγκίνηση την εικόνα, μαζί με τη μητέρα του, ενώ παίρνοντας το λόγο, ευχαρίστησε το μητροπολίτη, «όχι μόνο για τη σημερινή εκδήλωση στη μνήμη του πατέρα μου, αλλά και για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που του παρείχε τα χρόνια που ταλαιπωρήθηκε με την ασθένειά του και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, που ξέρουμε όλη η οικογένειά του πόσο αναζωογονητική ήταν η επικοινωνία που είχε ο αείμνηστος πατέρας μου με το Σεβασμιώτατο». Ευχήθηκε στη Μητρόπολη να συνεχίσει τη διακονία της και τη στήριξη στον πληθυσμό των επαρχιών, στο δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη στήριξη της κοινωνίας και, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα για σταδιακή ανάκαμψη και δημιουργική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στη συνέχεια ο ταμίας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, πατέρας Δημήτριος Καραΐσκος, παρουσίασε τα στοιχεία του απολογισμού Εσόδων – Εξόδων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το δε φλουρί έτυχε στην Αγγελική (Κική) Παπανικολάου, στην οποία ο μητροπολίτης δώρισε ένα βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου