Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

112: Ένα τριψήφιο νούμερο που σώζει ζωές


Πολλοί είναι αυτοί που έχουν δει στο κινητό τους την ένδειξη «κλήση έκτακτης ανάγκης» ή έχουν ακούσει για τον αριθμό 112, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει.
Εν όψει της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας του 112, ο υπεύθυνος Γραφείου EDIC Καλαμάτας, Γιώργος Καραμπάτος, μαζί με την επικεφαλής του Γραφείου, Θεοδώρα Κολοκοτρώνη, ενημέρωσαν για τη χρήση αυτού του πολύτιμου νούμερου.
Ειδικότερα, ανέφεραν:
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα 112 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να κάνει γνωστό τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους Ευρωπαίους πολίτες, που δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξή του. Ο αριθμός για επείγουσες ανάγκες 112 λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών επικροτεί τη λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν.  Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ενιαίας αγοράς “Νοικοκυριό E-επικοινωνιών και τηλεπικοινωνιών”, το 49% των Ελλήνων γνωρίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το 112 οπουδήποτε στην Ε.Ε.
Το 112 μπορεί κανείς να το καλέσει από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, χωρίς χρέωση. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι εθνικές υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ και κινητοποιούνται ανάλογα. Οι κλήσεις στο 112 απαντώνται κατά μέσο όρο μέσα σε 9 δευτερόλεπτα.
Για να εξασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στο 112, διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο κανόνων για τα κράτη μέλη (οι κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες της Ε.Ε.), που υποχρεώνει τους φορείς εκμετάλλευσης:
-να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό του καλούντος για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, για να βελτιωθεί η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες
-να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες σταθερών και κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων νέων τεχνολογιών (όπως το VoIP), έχουν τη δυνατότητα να καλούν το 112 δωρεάν
-να απαντώνται δεόντως και να διεκπεραιώνονται οι κλήσεις, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν άλλοι αριθμοί έκτακτης ανάγκης σε μια συγκεκριμένη χώρα
-να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε θέση να καθορίσουν τη θέση του ατόμου που καλεί το 112
-να ενημερώνουν τους πολίτες τους και τους επισκέπτες για την ύπαρξη του 112 και σε ποιες περιπτώσεις κάνουν χρήση
-να γνωρίσουν στους πολίτες ότι ο κανονισμός για την περιαγωγή υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών περιαγωγής να στέλνουν SMS σε όσους ταξιδεύουν εντός Ε.Ε. με πληροφορίες σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.
Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Κροατία, τα νησιά Φαρόε, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Εκτός από τα ελληνικά, οι κλήσεις απαντώνται στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου