Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021 Καλαμάτα, Ελευσίνα και Ρόδος στην τελική φάση της διαδικασίας

Μία από τις 3 ελληνικές πόλεις που εξακολουθούν να διεκδικούν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 είναι από χθες το απόγευμα η Καλαμάτα. Μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο θα συνεχίσουν μέχρι και τα τέλη του 2016 την προσπάθεια για να αναλάβουν τον σημαντικό αυτό θεσμό. Αν και ορισμένοι “πάγωσαν” στο άκουσμα της απόφασης, ότι οι πόλεις που επρόκειτο να προκριθούν θα ήταν μόνο 3 από τις συνολικά 14 υποψήφιες, εντούτοις η αισιοδοξία και οι ελπίδες του επιτελείου της KALAMATA:21 δικαιώθηκαν μετά από λίγο, όταν διά στόματος του προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης Στιβ Γκριν ακούστηκε το όνομα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 
Λίγο πριν την ανακοίνωση, τόσο ο κ. Γκριν όσο και ο εκπρόσωπος-παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σιλβέν Πάσκουα τόνισαν ότι το επίπεδο όλων των υποψηφιοτήτων ήταν αρκετά υψηλό σε σχέση και με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών, και ότι η διαδικασία επιλογής είχε δυσκολίες. Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ευχαρίστησε όλες τις πόλεις για τις υποψηφιότητές τους και ζήτησε αλληλεγγύη και καλό κλίμα ανάμεσα σε αυτές που επιλέχθηκαν, για να καταφέρει σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα να φιλοξενήσει το θεσμό το 2021 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ιδιαίτερη σημειολογία κατά τη χθεσινή ανακοίνωση, που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού στα Εξάρχεια, είχε η παρουσία του Σπύρου Μερκούρη, αδερφού της αείμνηστης Μελίνας, η οποία εμπνεύστηκε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στα μέσα της δεκαετίας του ’80. 
Στο άκουσμα του ονόματος της Καλαμάτας οι αρκετοί εκπρόσωποι της πόλης στην αίθουσα ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. 
Τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στη διαδικασία εκπροσώπησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας με τη σύζυγό του Αναστασία Μηλίτση, ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21 Εκτωρ Τσατσούλης και πολλά ακόμα μέλη της 10μελούς επιτροπής, που την περασμένη Τετάρτη παρουσίασαν το φάκελο ενώπιων των κριτών. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΤΕΜΕΣ Μαρίνα Παπατσώνη, ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος και ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης. 
Η σειρά με την οποία ανακοινώθηκαν οι πόλεις (Ελευσίνα, Καλαμάτα, Ρόδος) ήταν αλφαβητική και όχι αξιολογική, ενώ το επόμενο διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα πολυσέλιδη έκθεση ανά πόλη για το σκεπτικό της απόφασης, που θα αποτελέσει τη βάση του τελικού φακέλου υποψηφιότητας. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί στα τέλη του 2016. 
Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε ότι εκτός από την Ελλάδα, το 2021 το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα φιλοξενήσεί επίσης μία πόλη από τη Ρουμανία και μία ακόμα από υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρα. Από την πλευρά της Ρουμανίας έχουν ήδη προκριθεί το Βουκουρέστι, η Κλουζ-Ναπόκα, η Μπάια Μάρε και η Τιμισοάρα, ενώ από τις υπό ένταξη χώρες το Νόβι Σαντ από τη Σερβία και το Χέρτσεγκ Νόβι από το Μαυροβούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου