Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ευρεία συνάντηση για Ξυλέλλα στην Πάτρα

Ευρεία συνάντηση για τα προβλήματα από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella Fastidiosa (Ξυλέλλα), ειδικά στην ελαιοκαλλιέργειααποτροπή εισόδου του φυτοπαθογόνου στη χώρα και συντονισμός αρμόδιων υπηρεσιών σε ένα σύστημα ελέγχου, πραγματοποίησε στην Πάτρα η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, παραβρέθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δασαρχείο Πάτρας.
Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής για την ανάδειξη του θέματος, την άμεση αναγκαιότητα για εντατικοποίηση των ελέγχων, σε καλλιέργειες ελιάς, σε επιχειρήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού και σε πύλες εισόδου (λιμάνια).

«Ο κύριος οικονομικός πυλώνας της πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας μας είναι το λάδι, η βρώσιμη ελιά, το κρασί και η κτηνοτροφία, γι’ αυτό το λόγο η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας πρέπει να είναι σε άμεση προτεραιότητα και πρέπει να πάρουμε εμπειρίες από τις καταστροφές που δημιούργησε το παθογόνο στην Νότιο Ιταλία» επεσήμανε ο περιφερειάρχης, αναφέροντας τη σημασία του συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των ερευνητικών κέντρων σε επίπεδο ελέγχων, αλλά και ενημέρωσης.
Από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, την ενημέρωση έκανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Γεωπόνος Γιάννης Καγιάς και την πλήρη ανάλυση του θέματος, καθώς την αναφορά για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες έκαναν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο εθνικός εμπειρογνώμονας του υπουργείου γεωπόνος Χρήστος Αραμπατζής και ο Τ.Ε. γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Αχαΐας Γεώργιος Βανταράκης.
Σαν αποτέλεσμα της συνάντησης θα μπορούσε να αναφερθεί η αναγκαιότητα συντονισμού, σε ένα σχέδιο δράσης ελέγχων των Περιφερειακών Υπηρεσιών, αλλά και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ., καθώς και των ερευνητικών ιδρυμάτων έτσι ώστε να γίνει πρόληψη εισαγωγής του παθογόνου στη χώρα, αλλά και ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου