Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ για τη μαρίνα Πύλου

Αναβλήθηκε από το ΚΑΣ η γνωμοδότηση για την έγκριση ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με το έργο «Νέα μαρίνα Πύλου». Οπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, το θέμα είναι κατά προτεραιότητα ζήτημα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) -η Πύλος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος, τα δε ναυάγια της θαλάσσιας περιοχής ανήκουν στον 19ο αιώνα- το οποίο μια βδομάδα πριν ανέβαλε τη συζήτηση, προκειμένου να κατατεθούν από τους μελετητές οι εναλ- λακτικές προτάσεις. 
Η αναβολή, όπως πληροφόρησε η γ.γ., έγινε λόγω προβλημάτων και προβληματισμών των μελών του ΚΣΝΜ ως προς την πρόσβαση στο χώρο της μαρίνας, με σκοπό να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες, όπως ειπώθηκε, είναι απαραίτητες σε περιπτώσεις ΣΜΠΕ. Το θέμα θα απασχολήσει κατά πάσα πιθανότητα το μεθεπόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και στη συνέχεια θα επανέλθει στο ΚΑΣ. Σημειώνεται ότι για το ζήτημα υπήρξε έντονη παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), που με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «προκειμένου να εκποιηθεί η μαρίνα της Πύλου, το ΤΑΙΠΕΔ δίνει τη δυνατότητα στον όποιο υποψήφιο "επενδυτή" ακόμη και να χτίσει σε περιοχή αιγιαλού και μπροστά στον παραδοσιακό οικισμό της Πύλου», σημειώνοντας ότι «ακόμη και η ιστορική προκυμαία κινδυνεύει από τις επεμβάσεις που θα προγραμματιστούν για να ολοκληρωθεί η "επένδυση"». 
«Η ιστορική πόλη της Πύλου με την παραδοσιακή προκυμαία και το Νιόκαστρο, με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και τον κηρυγμένο εξ ολοκλήρου Ορμο του Ναβαρίνου, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού, σε ένα υπέροχο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό τοπίο», επισήμανε ο ΣΕΑ που τονίζει ότι «τέτοιες προτάσεις και μεθοδεύσεις αντιβαίνουν τον αρχαιολογικό νόμο και την προστασία του κηρυγμένου ιστορικού τοπίου της ναυμαχίας του Ναβαρίνου». Τέλος, ο σύλλογος κάλεσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «να διαφυλάξει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο από τις επεμβάσεις», καθώς και τους κατοίκους της Πύλου «να διαφυλάξουν τον πραγματικό πλούτο, που μπορεί να δώσει αειφορία στην περιοχή τους, δηλαδή την ομορφιά του τοπίου και του ιστορικού οικισμού». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου