Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ολοκληρώθηκαν Τα Έργα Αποκατάστασης του «Εικονοστασίου-Πηγής» στην Κορώνη

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης «Εικονοστασίου-Πηγής» που βρίσκεται στον μώλο της Κορώνης, το οποίο παραδόθηκε στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, Τοπική Κοινότητα Κορώνης.  
Το ιστορικό μνημείο βρίσκεται στον οικισμό της Κορώνης, στα νότια του μώλου, στην ανατολική απόληξη της παραλιακής ζώνης μετά το Δημαρχείο, την οικία Ταρσούλη και την πλατεία και είναι σε άμεση οπτική επαφή με τη βόρεια πλευρά του Κάστρου της πόλης.
Ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου ήταν ο Καθηγητής Ιστορίας Andrea Nanetti, ο οποίος το χαρακτήρισε ως έργο τέχνης και έκρινε ότι η άμεση αναστήλωσή του ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η επικείμενη ερείπωσή του. 
Το μνημείο παρουσίαζε σημαντικὲς φθορὲς λόγω της διάβρωσης που προήλθε από τη γειτνίασή του με την θάλασσα και τους ισχυροὺς νοτιοανατολικοὺς ανέμους καθώς και μεταγενέστερες επεμβάσεις. 

Το 2013, με πρωτοβουλία των Φίλων της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς της Κορώνης, αποφασίστηκε να διατεθούν οι εναπομένουσες εισπράξεις από προηγούμενες Εορταγορές για την αποκατάσταση του «Εικονοστασίου-Πηγής». Εξάλλου κάθε χρόνο τα έσοδα της  Εορταγοράς διατίθενται σε φιλανθρωπικά και κοινωνικά έργα, καθώς και  σε έργα που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, όπως: αγορά του εξοπλισμού και της επίπλωσης του ιατρείου Κορώνης, διαπλάτυνση του δρόμου στη στροφή προς τον Ιερό Ναό της Ελεήστριας (προς διευκόλυνση προσέλευσης μεγάλων οχημάτων), χρηματική επικουρία σε άπορες οικογένειες, χρηματική βοήθεια σε άτομα χρήζοντα περίθαλψης, κλπ.
Το αίτημα των Φίλων της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς για αναστήλωση του εικονοστασίου-πηγής καθώς και η πρόταση χρηματοδότησης του έργου τέθηκε υπόψιν της Αντιδημάρχου Πύλου-Νέστορος Πελαγίας Λευτάκη Ἀρβανίτη, η οποία απὸ την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει ως προτεραιότητα μεταξύ άλλων την συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης.
Η Αντιδήμαρχος αμέσως υπέβαλε αίτημα στις αρμόδιες αρχὲς, (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας) και στις 17 Δεκεμβρίου 2013, ο αρχιτέκτων μηχανικός Ευτύχιος Μπιτσάνης, παρέδωσε στην Αντιδήμαρχο τη μελέτη αποτύπωσης αποκατάστασης του «εικονοστασίου-πηγής». Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπιτσάνης εργάστηκε αφιλοκερδώς.

Ευχαριστούμε την Προϊσταμένη της Εφορείας, Δρ. Αρχαιολόγο Ευαγγελία Μηλίτση Κεχαγιὰ, για την έγκαιρη έγκριση και την άμεση προώθηση του αιτήματος, τον αρχιτέκτονα Ευτύχη Μπιτζάνη για την εμπεριστατωμένη μελέτη του, την Αντιδήμαρχο Πελαγία Λευτάκη Ἀρβανίτη που αγκαλιάζει με πάθος ό, τι αφορά στην βελτίωση της Κορώνης, τον Καθηγητὴ Andrea Nanetti για την σύλληψη της ιδέας για την αναστήλωση και την άξια Ομάδα των Φίλων της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς για τις πάντα αφειδώλευτες πράξεις  και την ανιδιοτέλειὰ της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου