Δήμος Πύλου - Νέστορος

Δήμος Πύλου - Νέστορος
TO portal ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Πέθανε ο Μεσσήνιος εκδότης Δημ. Παπαδήμας

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Παρασκευής, ο ιστορικός εκδότης Δημήτρης Ν. Παπαδήμας, αφήνοντας πίσω του ένα διακριτό ίχνος στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού, με τη διάδοση των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της Παναγίας στη γενέτειρά του, την Πύλο. 
Ο Δ. Παπαδήμας γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας το 1924 όπου και αποφοίτησε από το γυμνάσιο. Στη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως ΕΠΟΝίτης. Αργότερα διώχθηκε και φυλακίστηκε από το 1945- 1946 στην Καλαμάτα και την Ακροναυπλία, από το 1948 ως το 1951 στη Μακρόνησο. 
Αργότερα ασχολήθηκε με τα προβλήματα του βιβλίου σε όλο το φάσμα της παραγωγής του και έλαβε ενεργό μέρος στον επαγγελματικό κλαδικό συνδικαλισμό, από όλες τις δυνατές θέσεις και με ευρεία στήριξη των συναδέλφων του. Με τη δράση του, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, προασπίστηκε τα βιβλιοπωλεία, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της εκδοτικής αγοράς και την ενιαία τιμή του βιβλίου. Ηδη από το 1953, ο ίδιος εργαζόταν ως υπάλληλος σε παλαιοβιβλιοπωλείο. Το 1960 άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο (10 τ.μ.) στην οδό Ιπποκράτους 23. 

Το 1962 πραγματοποίησε την πρώτη του φιλολογική έκδοση, την «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Γκίλμπερτ Μάρρεϊ, καθηγητή των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μετάφραση του Σίμου Μενάρδου. Εκτοτε οι Εκδόσεις Παπαδήμα ξεκίνησαν την έκδοση βιβλίων κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, την οποία συνεχίζουν απρόσκοπτα και ποιοτικά ως τις μέρες μας. Το 1976 οι Εκδόσεις Παπαδήμα εξασφάλισαν τα δικαιώματα από τον εκδοτικό οίκο B.G. Teubner Leipzig και έχουν κυκλοφορήσει τους βασικότερους Ελληνες και Λατίνους κλασικούς συγγραφείς, μεταξύ πολλών άλλων. Το 1978 ο εκδοτικός οίκος μετακόμισε στην οδό Ιπποκράτους 8, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Το 2012 ο Δημήτρης Ν. Παπαδήμας κυκλοφόρησε «Το οδοιπορικό ενός εκδότη» όπου αφηγείται τη ζωή και το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου