Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας στην Costa Navarino

Ο 4ος κύκλος «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» θα γίνει από το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη”, στις 10, 11 και 12 Μαΐου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου και το ΙΕΚ "Ορίζων" και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 6 Μαΐου. 
To Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη” στη Μεσσηνία, με συνέπεια στην ανάδειξη, προώθηση και ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη και τη σημασία της Μεσσηνιακής κουζίνας, ως επέκταση της Μεσογειακής διατροφής, διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το ΙΕΚ "Ορίζων".
Τα σεμινάρια θα γίνουν στο Navarino Dunes της Costa Navarino. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση και η γνωριμία των συμμετεχόντων με την ιδιαίτερη παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας, εστιάζοντας στην ποικιλία των εκλεκτών τοπικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή. Δίπλα σε σημαντικούς επαγγελματίες του χώρο όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής - γενικός υπεύθυνος σεφ για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης - σεφ στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης - σεφ “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης - σεφ και συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν μοναδικές εμπειρίες, αλλά και πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις. 
Οι καταξιωμένοι σεφ θα μαγειρέψουν και θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τοπικές μεσσηνιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας πάντα υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, συνδυασμένες με σύγχρονες γαστρονομικές γεύσεις και μεθόδους μαγειρέματος. Το πρόγραμμα του τριήμερου σεμιναρίου περιλαμβάνει την εκπαίδευση περίπου 150 επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες, ενώ το κάθε σεμινάριο θα διαρκεί 4 ώρες ανά ομάδα και περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό κύκλο. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει γευσιγνωσία ελαιολάδου καθώς και επίσκεψη στους λαχανόκηπους της Costa Navarino. Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες μάγειρες, σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλης, πιστός οπαδός και υποστηρικτής της Μεσσηνιακής διατροφής, υλοποιεί καινοτόμες δράσεις για τη διάσωση, καταγραφή και μελέτη της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Για το λόγο αυτό, εκτός από τα Σεμινάρια Γαστρονομίας, το Ιδρυμα έχει δημιουργήσει επίσης το www.messiniandiet.gr - Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής διατροφής με σκοπό τη συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση των παραδοσιακών Μεσσηνιακών συνταγών, καθώς και των τοπικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των συνταγών. Τα Σεμινάρια αποτελούν σημαντική ενότητα αυτού του ξεχωριστού έργου, και τα αποτελέσματα καθώς και οι συνταγές από τον θεσμό θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα αυτή. Μέσω του διαδικτύου τόπου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία, καθώς και συνταγές που έχουν διαφυλαχθεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Μεσσηνιακής Διατροφής. 
Για δηλώσεις συμμετοχής στα φετινά Σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στο τηλέφωνο 27210 62218 και ώρες 9 - 3 μ.μ.. Για ώρες εκτός γραφείου μπορούν να επικοινωνούν στο 6986-689093. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου