Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας για επαγγελματίες από το ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη”

To Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» στη Μεσσηνία διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο Navarino Dunes της Costa Navarino στις 10, 11 και 12 Μαΐου.
Σκοπός ήταν η εκπαίδευση και η γνωριμία των συμμετασχόντων με την ιδιαίτερη παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας, εστιάζοντας στην ποικιλία των εκλεκτών τοπικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.
Δίπλα σε σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου, όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής - γενικός υπεύθυνος chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης - chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης - Chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης - chef και συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”, οι συμμετέχοντες αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες, αλλά και πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις.
Οι καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν και μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τοπικές μεσσηνιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας πάντα υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, συνδυασμένες με σύγχρονες γαστρονομικές γεύσεις και μεθόδους μαγειρέματος.
Το πρόγραμμα του τριήμερου σεμιναρίου περιλαμβάνει την εκπαίδευση περίπου 150 επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες, ενώ το κάθε σεμινάριο περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό κύκλο. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε γευσιγνωσία ελαιολάδου καθώς και επίσκεψη στους λαχανόκηπους της Costa Navarino.
Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια απευθύνονταν αποκλειστικά σε επαγγελματίες μάγειρες, chef, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης.
Εκτός από τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, στις ημέρες γαστρονομίες παραβρέθηκε και σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων σε αθηναϊκά έντυπα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη μεσσηνιακή κουζίνα, αλλά και μυστικά της γευσιγνωσίας του ελαιόλαδου.
Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης, πιστός οπαδός και υποστηρικτής της μεσσηνιακής διατροφής, υλοποιεί, ως γνωστόν, καινοτόμες δράσεις για τη διάσωση, καταγραφή και μελέτη της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας.
Για το λόγο αυτό, εκτός από τα Σεμινάρια Γαστρονομίας, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” έχει δημιουργήσει επίσης το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής, με σκοπό τη συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση των παραδοσιακών Μεσσηνιακών Συνταγών, καθώς και τα τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των συνταγών.
Τα Σεμινάρια Γαστρονομίας αποτελούν σημαντική ενότητα αυτού του ξεχωριστού έργου, και τα αποτελέσματα, καθώς και οι συνταγές από το θεσμό θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.messiniandiet.gr.
Μέσω του διαδικτυακού τόπου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία, καθώς και συνταγές που έχουν διαφυλαχθεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Μεσσηνιακής Διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου