Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Συλλήψεις και στην Καλαμάτα για την απάτη του αιώνα!


Τα κέρδη της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης φθάνουν στα 400 εκ. ευρώ 

Απάτη- μαμούθ με πρωταγωνιστές και στην Καλαμάτα

Η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών στη χώρα μας, με τη συμμετοχή 23 ατόμων και με τουλάχιστον 80 θύματα (εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους αστυνομικούς, μέχρι και απλές νοικοκυρές), αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, τα κέρδη της διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης φθάνουν ή ξεπερνούν και τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το 2005 έως το 2015 εξαπατούσε «επενδυτές» μέσω της σύστασης πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.
Ύστερα από πολύμηνες έρευνες, με τη συνδρομή και αστυνομικών που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών στα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά, το δαιδαλώδες αυτό κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Προχθές το πρωί συνελήφθησαν, με εντάλματα, σε αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Καλαμάτα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα in.gr, πέντε άτομα, δύο άνδρες, ηλικίας 48 και 53 ετών, ως οι συνδιευθύνοντες την οργάνωση, καθώς και τρεις γυναίκες 35, 39 και 48 ετών, ως μέλη της. Συγκατηγορούμενοί τους είναι άλλα 18 άτομα, και συγκεκριμένα 12 Έλληνες, δύο Κύπριοι, δύο Τούρκοι, ένας Ρώσος κι ένας Ινδός, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη.
Η υπόθεση ήρθε στο φως, όταν ο 53χρονος συλληφθείς-επιχειρηματίας στο χώρο των ακινήτων στην Ουκρανία, κατήγγειλε, παριστάνοντας το θύμα, εξαπάτησή του και απώλεια χρημάτων του.
Ακολούθησε έρευνα για την εν λόγω υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων, που, όπως διαπιστώθηκε, αφορούσε σε επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος. Αποκαλύφθηκε έτσι η εγκληματική δράση της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της και οι συνεργοί τους.
Όπως προέκυψε, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει πολύπλοκα εταιρικά σχήματα-ομίλους εταιρειών, που υποτίθεται ότι δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους είτε μέσω offshore εταιριών, πίσω από τις οποίες κρύβονταν οι ίδιοι.
Στην πράξη, οι δράστες προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου συλληφθέντος χρηματιστή, κατόχου πτυχίου Οικονομιών-Χρηματοοικονομικών από αμερικανικό κολέγιο, ο οποίος παρουσιαζόταν ως ειδήμων στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% το μήνα.
Για να γίνονται, μάλιστα, πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό τους έπειθαν είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον, δελέαζαν και άλλα άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές εταιρείες που λειτουργούσαν έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη τους και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας έτσι το αίσθημα εμπιστοσύνης τους. Ταυτόχρονα, τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.
Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση πέτυχε να συντηρήσει τους ομίλους εταιρειών της μέχρι και το Μάιο του 2015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων που είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν.
Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, το 2005 ο 48χρονος συλληφθείς ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα. Το 2010, από κοινού με τον 53χρονο συλληφθέντα, ίδρυσαν εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο στην Ουαλία και πραγματικό δικαιούχο τη 48χρονη συλληφθείσα σύζυγό του. Το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τη μετέτρεψαν σε αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο, ενώ το 2012 και το 2013 ίδρυσαν δύο νέα πανομοιότυπα εταιρικά σχήματα-funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Διαχρονικά, η εν λόγω οργάνωση χρησιμοποιούσε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ομίλου εταιρειών που έχει παρουσία σε πολλές χώρες. Παράλληλα, απασχολούσε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι, με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία funds, συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές. Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν στη μεταφορά και απόκρυψη από τις ελληνικές Αρχές μεγάλων ποσών, καθώς ακολουθούσαν πολύπλοκες μεθόδους ξεπλύματος και χρησιμοποιούσαν διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχοι των οποίων ήταν εξωχώριες-offshore εταιρείες.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές-θύματα, μεταξύ αυτών και εφοπλιστές που έχασαν κατ' αυτόν τον τρόπο δεκάδες εκατομμύρια, χρησιμοποίησαν ως απόκρυψη τουλάχιστον 60 offshore εταιρείες, με έδρες, μεταξύ άλλων, το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις. Διατηρούσαν, επίσης, λογαριασμούς σε δεκάδες χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, το Μπελίζ, τον Παναμά, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, τη Σιγκαπούρη, το Κουρακάο, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, τις Μπαχάμες κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012, οπότε ιδρύθηκαν τα τρία funds, μέχρι το Μάιο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες των «επενδυτικών» αυτών εταιρειών, διακινήθηκαν διατραπεζικά κεφάλαια ύψους 190.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και 1.500.000 ευρώ, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση.
Οι αστυνομικοί, πάντως, θεωρούν ότι στην πραγματικότητα διακινήθηκαν πολλαπλάσια χρήματα, ενώ και τα κέρδη της οργάνωσης υπολογίζονται σε πενταπλάσια από τα επισήμως διαφαινόμενα, καθώς αρκετοί επενδυτές κατέθεταν τα χρήματά τους μετρητά, απευθείας στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς αυτά να πιστώνονται στις τράπεζες των εταιρειών της οργάνωσης.
Σε έρευνες σε σπίτια, γραφεία και αποθήκη που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των «επενδυτικών» εταιρειών, συμβόλαια και συμφωνίες τους με επενδυτές, πλήθος παραστατικών τραπεζών, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, χθες, στον αρμόδιο ανακριτή, κατηγορούμενοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στη σχετική δικογραφία γίνεται λόγος και για εμπλοκή κρατικών υπαλλήλων στην υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου