Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ολοκληρώνεται το έργο στο κάστρο της Κορώνης

Στο τέλος Ιουνίου ολοκληρώνονται τα σημαντικά έργα προστασίας στο κάστρο της Κορώνης, που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 
Πρόκειται για δύο εργολαβίες: Η μία και πιο μεγάλη με τίτλο "Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών", προϋπολογισμού 1.833.000 ευρώ, γίνεται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Η δεύτερη με τίτλο "Στερέωση τμήματος νότιου τείχους στο κάστρο Κορώνης", προϋπολογισμού 220.000 ευρώ, πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 
Η προϊσταμένη της Εφορείας Ευαγγελία Μηλίτση που μας ενημέρωσε για τα δύο έργα, επεσήμανε ότι το πρώτο αφορά τη βόρεια και ανατολική πλευρά του κάστρου, την προστασία του διπλού ενετικού προμαχώνα, που έχει πέσει εδώ και χρόνια από τον κυματισμό της θάλασσας και το βάρος. Το δεύτερο που αφορά το νότιο τείχος, μπορεί να είναι πιο μικρό, αλλά έχει μεγάλη δυσκολία, καθώς το πρανές, ο λόφος είναι απότομος και πρέπει να μπει σκαλωσιά. 

Για το μεγάλο έργο έχουν τοποθετηθεί φρεατοπάσσαλοι μέσα στο νερό, στη θάλασσα, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η διαδρομή γύρω από το κάστρο που έχει δημιουργηθεί. Προβλέπεται να αποκατασταθεί, να ξαναγίνει παραλία ο χώρος δίπλα στο λιμάνι, όμως θα παραμείνει ο διάδρομος και θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για πεζούς. Το κάστρο κάτω από τη βόρεια και την ανατολική του πλευρά θα είναι επισκέψιμο για τον κόσμο από τα σκαλιά του οικισμού της Κορώνης. Το κάστρο με το λιμάνι δεν θα συνδέεται και δεν θα περνούν αυτοκίνητα, όπως γίνεται σήμερα που λειτουργεί το εργοτάξιο. 
«Με το έργο αυτό θα σταματήσει η φθορά από χειμέριο κύμα», ανέφερε η κ. Μηλίτση και παρατήρησε: «Στερεώνεται το πρανές, ο λόφος για να μην πέσει άλλο ο προμαχώνας. Στερέωση και προστασία γίνεται, όχι αποκατάσταση. Γι’ αυτή χρειάζεται μελέτη και νέο έργο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου