Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Η Μεσσηνία «μαγνήτης» για Ευρωπαίους και μη


Αγοράζουν εξοχικές ή μόνιμες κατοικίες
 
Γερμανοί, Αυστριακοί, Γάλλοι και Βέλγοι «επενδύουν» σε Καρδαμύλη, Στούπα, Μεθώνη, Κορώνη, Φοινικούντα, Πύλο

 
  
Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για τους ξένους, από διάφορες χώρες, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία αποκτούσαν ακίνητα είτε για επιχειρηματικές δράσεις είτε για ιδία χρήση (εξοχικές ή και μόνιμες κατοικίες). Ολόκληρη η χώρα και, κυρίως, τα νησιά ήταν η νούμερο ένα επιλογή τους για μια τέτοια επένδυση, μη διστάζοντας τις παλιές καλές εποχές να πληρώνουν αδρά για να αποκτήσουν ένα ακίνητο.
Στα χρόνια της κρίσης, δε, πολλοί Έλληνες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις και κυρίως σ’ αυτές που αφορούν τραπεζικό δανεισμό, γι’ αυτό και αναγκάζονται να ξεπουλήσουν όσο όσο τα ακίνητά τους, προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που με πολύ κόπο έχτισαν ένα ακίνητο για να το εκμεταλλευτούν επαγγελματικά, ή και όχι, αλλά στην πορεία και εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκαν να το… ξεφορτωθούν. Οι πιο πολλοί είχαν πάρει δάνεια ή είχαν μπει σε διάφορα προγράμματα για να ανταπεξέλθουν, αλλά  στην πορεία τα εμπόδια που ορθώθηκαν μπροστά τους αποδείχτηκαν ανυπέρβλητα.

 
Σε παραδοσιακούς οικισμούς
Στο φαινόμενο της μαζικής αγοράς εξοχικών κατοικιών από ξένους στην Ελλάδα αναφέρεται ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Καθημερινής» προχθές, σύμφωνα με το οποίο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, και συγκεκριμένα από το 2013 έως το 2015, για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών.
Ειδικότερα, το 2015 επενδύθηκαν 186 εκατομμύρια ευρώ έναντι 250 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 και 168 εκατομμυρίων ευρώ το 2013. Σημαντικό μέρος των εν λόγω κεφαλαίων έχει κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε δημοφιλείς προορισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση σε μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς.
«Λάτρεις» των συγκεκριμένων ακινήτων, αλλά και γενικότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι κατά κανόνα οι Βορειοευρωπαίοι, με τους Γερμανούς να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, όντας η πλέον δυναμική ομάδα αγοραστών.
 
Πάνω από 100.000 ξένοι!
Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 100.000 ξένοι διαθέτουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα. Από αυτούς το 60% προέρχεται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ ένα επιπλέον 10% ελέγχεται από αγοραστές από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, που έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στην ελληνική αγορά κατοικίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
 
28AKINITA-4.jpg
Μεσσηνία
Όσον αφορά στη Μεσσηνία, η Μάνη αποτελεί κατεξοχήν επιλογή των Γερμανών και δευτερευόντως των Γάλλων και των Βέλγων αγοραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες μεσιτών, οι εν λόγω προτιμούν πετρόκτιστα ακίνητα σε παραδοσιακούς οικισμούς, ακόμα και σε κακή κατάσταση, καθώς τα αναπαλαιώνουν. Μάλιστα, δε λείπουν και οι συνταξιούχοι αγοραστές που αποκτούν μόνιμη κατοικία σε οικισμούς, όπως η Καρδαμύλη και η Στούπα.
Επίσης, Μεθώνη, Κορώνη, Φοινικούντα και Πύλος αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους αγοραστές, με το ενδιαφέρον να προέρχεται από Αυστριακούς, Γερμανούς και Γάλλους, όπως και από ορισμένους Ρώσους.
 
Άλλαξαν οι συνθήκες
Σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που δεν πουλούν τις ιδιοκτησίες τους ηθελημένα, αλλά τους αναγκάζουν  οι συνθήκες. Πολλές κατοικίες σ’ αυτούς τους παραδοσιακούς οικισμούς χτίστηκαν με μεγάλη δυσκολία. Τα δάνεια τις περισσότερες φορές ήταν μονόδρομος. Μόνο που σήμερα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, αφού, εκτός αυτών, πρέπει να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα, αλλά και τις άλλες οικονομικές και φορολογικές εκκρεμότητες, που τους «έχουν γονατίσει».

"ΘΑΡΡΟΣ" 28/06/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου