Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Εντονες αντιδράσεις για το Ιατρείο Χώρας

Εντονες αντιδράσεις υπάρχουν στη Χώρα για τις αλλαγές στον χάρτη υγείας, με τις οποίες μεταφέρεται διοικητικά το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Χώρας στο Κέντρο Υγείας Πύλου, από το ΚΥ Γαργαλιάνων που υπάγεται σήμερα. 
Κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες αντιδρούν στην σχετική απόφαση τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναγκάζονται πλέον να μετακινούνται 23 χιλιόμετρα μέχρι την Πύλο για να εξυπηρετηθούν και να μην πηγαίνουν στο ΚΥ Γαργαλιάνων που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 11 χιλιόμετρων. 
Ζητούν δε την αλλαγή της συγκεκριμένης απόφασης και παραμονής του ιατρείου στο ΚΥ Γαργαλιάνων και για το σκοπό αυτό έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να σταλεί η διαμαρτυρία και τα αιτήματά τους στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο. 
Σε πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Χώρας τονίστηκε από τα μέλη ότι είναι αντίθετοι με την διοικητική υπαγωγή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Χώρας στο Κέντρο Υγείας Πύλου και θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι τώρα, δηλαδή στην διοικητική αρμοδιότητα του Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, λόγω μικρής χιλιομετρικής απόστασης (11 χιλιόμετρα έναντι 23 χιλιομέτρων της Πύλου).
Την ιδία άποψη εξέφρασε και το πλήθος των δημοτών της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας που πήρε το λόγο και μάλιστα εντονότατα, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.Επίσης ο τοπικός συμβουλος Χρήστος Σβάρνας στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις αυτές της διοικητικής ένταξης του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Χώρας στο Κ.Υ. Πύλου από το Κ. Υ. Γαργαλιάνων που παραδοσιακά υπαγόταν από την συγκρότηση, χωρίς καμιά διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, και έντονη δυσαρέσκεια. 
Η απόφαση της υπαγωγής του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Χώρας στο Κ.Υ.Πύλου σε διπλάσια απόσταση ήτοι 23 χιλιομέτρων από την Χώρα έναντι 11 χιλιομέτρων της απόστασης από το Κ.Υ Γαργαλιάνων είναι εξωπραγματική και απαράδεκτη. Ετσι επείγοντα περιστατικά που πρέπει να διακομιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας, το Κ.Υ Γαργαλιάνων, θα υποχρεώνονται να διανύουν διπλάσια απόσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των ασθενών όσο και για την οικονομική τους επιβάρυνση και να κατευθύνονται στο Κ.Υ. Πύλου. Η διοικητική ένταξη του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Χώρας στο Κ.Υ. Πύλου θα έχει επίσης ως συνέπεια όταν υπάρχει εφημερία του μοναδικού ιατρού της Χώρας, να μένει ακάλυπτο το ιατρείο αρκετές ώρες μόνο με την νοσηλεύτρια, πριν και μετά την εφημερία του αφού θα υποχρεούται να διανύει αποστάσεις από το Π.Π.Ι. Χώρας προς το τόπο της εφημερίας του και το αντίθετο.
Τελικά το συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του ζητεί: 
1) Την άμεση τροποποίηση της Απόφασης του υπουργού Υγείας και τη διοικητική υπαγωγή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Χώρας στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων.
2) Την πλήρη στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Χώρας με το εκ του νόμου προβλεπόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να λειτούργει επαρκώς επιτελώντας το πολύ σημαντικό υγειονομικό έργο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή του.
3) Την άμεση λήψη σχετικής από- φασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος για την διοικητική ένταξη και υγειονομική κάλυψη του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Χώρας.
4) Τη συλλογή υπογραφών από τους δημότες για Διοικητική και Υγειονομική ένταξη Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Χώρας στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων με πλήρη στελέχωσή του. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/06/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου