Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Επίσκεψη στο κάστρο της Κορώνης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

Το ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Κορώνης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, την τέως γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. 

Στην επίσκεψη, όλοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, με τον πρώην Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το έργο ως παρέμβαση σωτηρίας για το Κάστρο της Κορώνης. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Με χρήματα, από τον καιρό που ήμουν Υπουργός Πολιτισμού μέχρι και σήμερα, καταφέραμε να κάνουμε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση. Το έργο αυτό απαίτησε να πραγματοποιηθούν τεράστιες εργασίες και αρκετές μελέτες. Ευχαριστώ το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Μανιατάκειο Ίδρυμα, και κυρίαρχα το Υπουργείο Πολιτισμού και όλους όσοι εργάστηκαν και μόχθησαν, για ένα έργο που ήταν τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο. Έχουμε κρατήσει τα τμήματα που έχουν πέσει και στόχευσή μας είναι σε δεύτερη φάση να γίνει η ανάπλαση».

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά, για την καθαριστική του παρέμβαση, αφού μετά τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στο Κάστρο, κινητοποίησε όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτως ώστε σήμερα να έχουμε την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία ολόκληρης της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι: «Στο έργο αυτό, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας, σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε η τέως γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που παρουσιαστήκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Επίσης, η σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του Υπουργείου,  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Μανιατακείου Ιδρύματος, οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Τη μελέτη χρηματοδότησε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος».

Ως γνωστόν, το μνημείο έχριζε άμεσης αντιμετώπισης, λόγω των έντονων σεισμικών φαινομένων που είχαν σημειωθεί στην περιοχή, αλλά και  της διάβρωσης, η οποία είχε προκληθεί από τις υποθαλάσσιες υποσκαφές, γεγονότα που συνετέλεσαν στην κατάρρευση μέρους του τείχους. Οι εργασίες για την «Προστασία παράκτιας ζώνης και τη στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος,  της Περιφέρειας Πελοποννήσου» όπως είναι και ο τίτλος του έργου, έχουν προϋπολογισμό 2.580.000,00 Ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. γραφικότητες μενδώνη κ σαμαράς
    και καφαντάρης με ιδρωμένο πουκάμισο
    λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή