Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν έχει τέλος ο «πόλεμος» των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο

1
Όταν στις 17 Ιουλίου οι δήμαρχοι της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας συμφώνησαν για πρώτη φορά σε ένα κοινό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όλοι αναστέναξαν με ανακούφιση.
Στο σοβαρό αυτό ζήτημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει η πιο καθυστερημένη στη χώρα, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές.
Ένα μήνα μετά η εικόνα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική: ο πρόεδρος του συλλογικού φορέα των Δήμων για τα απορρίμματα παραιτήθηκε, ενώ πέντε δήμαρχοι υποστηρίζουν με εξώδικο ότι το «κοινό» σχέδιο που εστάλη στα συναρμόδια υπουργεία... δεν είναι αυτό που είχαν υπογράψει.
Αυτά αναφέρει, χθες, ο Γιώργος Λιάλιος στην "Καθημερινή» και προσθέτει: "Πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο; 'Η απόφαση που πήραμε τον Ιούλιο όριζε δύο παράλληλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων: Ο ένας μέσω της κεντρικής διαχείρισής τους από ιδιώτη και ο άλλος από όποιον Δήμο επιθυμούσε με δικά του μέσα', λέει ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος.
'Στις 18 Αυγούστου συγκλήθηκε η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ (σ.σ. ο συλλογικός φορέας των Δήμων για τα σκουπίδια), η οποία διέπραξε πλαστογραφία –οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν από κάποιο στέλεχος του ΦΟΔΣΑ– καθώς έστειλε στο υπ. Εσωτερικών άλλη απόφαση από αυτή που είχαμε υπογράψει. Όταν το αντιληφθήκαμε, πέντε δήμαρχοι (Άργους, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης, Β. Κυνουρίας) αποφασίσαμε να στείλουμε εξώδικο, επιφυλασσόμενοι για τη συνέχεια'.
Οι πέντε δήμαρχοι ισχυρίζονται ότι το 'παραλλαγμένο' κείμενο προκρίνει μόνο την ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ.
'Η απόφαση που είχαμε υπογράψει έδινε το δικαίωμα σε όποιον Δήμο ήθελε, να στείλει μόνο το υπόλειμμα στις εγκαταστάσεις του ιδιώτη. Επιπλέον δεν είχαν τεθεί ποιοτικά χαρακτηριστικά στο υπόλειμμα της επεξεργασίας. Τα χαρακτηριστικά αυτά τέθηκαν εκ των υστέρων και ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να στέλνουμε σύμμεικτα (κοινά) σκουπίδια στον ιδιώτη και όχι μόνο ό,τι περισσεύει από τη δική μας επεξεργασία'.
Την ίδια άποψη έχει και ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός. 'Εμείς αναγνωρίσαμε ότι κάποιοι μικροί Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν διαχείριση μόνοι τους και συνεπώς θέλουν να απευθυνθούν σε ιδιώτη. Υπάρχουν όμως και οι μεγάλοι Δήμοι που επιθυμούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις. Με βάση την απόφαση αυτή, το ΣΔΙΤ δεν μπορεί να υπογραφεί'.
Εν τω μεταξύ, την υπόθεση περιπλέκει και η παραίτηση του δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Ηλία Ανδρικόπουλου, από τη θέση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ.
'Παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας', εξηγεί. 'Υπάρχει ο φόβος να χαθούν όλα και να μείνει η Πελοπόννησος χωρίς χρηματοδοτήσεις για υποδομές και γεμάτη σκουπίδια'.
Όσον αφορά στους Δήμους που ζητούν τοπική διαχείριση, ο κ. Ανδρικόπουλος είναι επιφυλακτικός. 'Για να κάνεις κάτι τέτοιο, χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις, λ.χ. να έχεις ΧΥΤΑ. Οι πέντε Δήμοι δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, καθώς ζητούσαν είτε από τον ΦΟΔΣΑ να χωροθετήσει ΧΥΤΑ για λογαριασμό τους, ή να στείλουν τα σκουπίδια τους... στο δικό μας ΧΥΤΑ. Κατά τη γνώμη μου, όμως, την κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της'.
Την περασμένη Τρίτη ο ΦΟΔΣΑ συνεδρίασε εκ νέου. Η εκλογή νέου προέδρου δεν κατέστη δυνατή, όμως αποφασίστηκε να σταλούν στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος διορθώσεις στο κείμενο του περιφερειακού σχεδιασμού.
Το ζητούμενο βέβαια είναι αν η κυβέρνηση... δεχθεί τις διορθώσεις, με δεδομένο ότι εδώ και μήνες προωθεί την ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτη. Αν δεν τις δεχθεί, η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια.
Αν τις δεχθεί, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ, όταν αυτή δε θα αφορά πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση όντως επιθυμούν η 'σκουπιδο-Πελοπόννησος' να αποτελέσει παρελθόν, ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων είναι πλέον ελάχιστος".

"ΘΑΡΡΟΣ" 09/09/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου