Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Θέμελης και Σταμπολίδης τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος απένειμε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στους καθηγητές Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και Νικόλαο Σταμπολίδη.
Ο Π. Θέμελης έχει φέρει στο φως την Αρχαία Μεσσήνη και ο Ν. Σταμπολίδης την Αρχαία Ελεύθερνα στην Κρήτη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στους δύο καθηγητές «να σας μιμηθούν και οι συνεχιστές σας, όπως και εσείς είστε άξιοι συνεχιστές, και οι δυο σας, του Μανόλη Ανδρόνικου». 
Απονέμοντας το παράσημο στον κ. Θέμελη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, τονίζοντας και πάλι ότι η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει στην Αρχαία Μεσσήνη και το ανάλογο μουσείο. Και δεσμεύτηκε πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε αυτό να καταστεί σύντομα πράξη.

Ειδικότερα, απονέμοντας το παράσημο στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Το παράσημο αυτό -το ανώτερο που απονέμεται σε τέτοιες περιπτώσεις- σας απονέμεται για το σύνολο του ακαδημαϊκού σας έργου, ιδίως όμως για την ανασκαφική δραστηριότητά σας στην Αρχαία Μεσσήνη. Διότι η δική σας σκαπάνη, και των συνεργατών σας, έφερε και φέρνει στο φως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λεκάνης της Μεσογείου. Δίνοντάς σας το παράσημο θέλω να σας τονίσω και κάτι άλλο, το οποίο σας το είπα στην Αρχαία Μεσσήνη: Η Πολιτεία, και σ’ ανταμοιβή των εργασιών σας, οφείλει να διαμορφώσει εκεί και το ανάλογο μουσείο. Και εύχομαι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Θέλω να γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε αυτό να καταστεί σύντομα πράξη. Συγχαρητήρια θερμά και καλή δύναμη για τη συνέχεια, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε για πολλά χρόνια». 
Ο κ. Θέμελης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για το ενδιαφέρον του για το μουσείο και για την παρασημοφόρηση. 
Απονέμοντας το παράσημο στον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε: «Το παράσημο αυτό σας απονέμεται για το σύνολο του ακαδημαϊκού σας έργου, αλλά η έμφαση δίδεται στην ανασκαφική σας δραστηριότητα στην Ελεύθερνα. Σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο όπου και λόγω εποχής τα ευρήματα μας οδηγούν από την περίοδο του Μύθου στην περίοδο της Ιστορίας. Και είναι σημαντικό ότι χάρη σε αυτή την ανασκαφή γνωρίζουμε πια πολύ περισσότερα από όσα πριν, για μια εποχή που πραγματικά είναι από τις πιο εμβληματικές της ελληνικής ιστορίας, λόγω του Ομήρου και όχι μόνο. Επίσης, θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι η συμβολή σας στη δημιουργία του εντυπωσιακού Μουσείου της Ελεύθερνας ήταν σημαντική, αφού λειτουργήσατε και σαν καταλύτης της ανέγερσης και έναρξης λειτουργίας του. Το Μουσείο της Ελεύθερνας έχει πολυάριθμους επισκέπτες μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Είναι αυτό που λείπει στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως τόνισα προηγουμένως. Συγχαρητήρια θερμά και καλή συνέχεια γιατί γνωρίζω ότι και εσείς θα συνεχίσετε για πολλά ακόμη χρόνια. Και εύχομαι να σας μιμηθούν και οι συνεχιστές σας, όπως και εσείς είστε άξιοι συνεχιστές, και οι δυο σας, του Μανόλη Ανδρόνικου». 
Ευχαριστώντας ο κ. Σταμπολίδης είπε: «Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί η έννοια της τιμής -που τώρα στις μέρες μας είναι πρωταγωνιστική στο οικονομικό της κομμάτι- είναι ουσιαστικά μια έκφραση αναγνώρισης και τιμής από εσάς, ως εκπρόσωπο όλου του κράτους και όλου του έθνους και αυτό είναι η υψίστη τιμή. Είναι η υψίστη τιμή του δήμου, όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι. Και σας ευχαριστώ πραγματικά για όλη την προσφορά σας, για όλο το εύρος της ψυχής, το έργο το οποίο αγκαλιάσατε, την Ελεύθερνα, το Μουσείο της κι εμάς και τον Πέτρο (Θέμελη). Πιστεύω ότι το Μουσείο της Μεσσήνης θα γίνει σύντομα όπως το φαντάζεται εκείνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου