Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Απάτη με μεζονέτα – φάντασμα «χτυπά» και τη Μεσσηνία


Αφελείς στο «κυνήγι» μιας μεζονέτας… φαντάσματος
 
 Μετά τη σπείρα των Βουλγάρων οι οποίοι, με πρόσχημα τραυματισμό παιδιού τους ή συγγενικού προσώπου, επιχειρούν να αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστα άτομα, προχθές δεχθήκαμε στην εφημερίδα δύο τηλεφωνήματα από παθόντες δημότες για μια απάτη που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια σε άλλες πόλεις της χώρας και έφθασε μέχρι τη Μεσσηνία.
Περιγράφοντάς τη θα λέγαμε ότι διακρίνεται από εφευρετικότητα, άψογο σχεδιασμό και άρτια οργάνωση. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη μεγάλη «δεξαμενή» ευκολόπιστων πολιτών, το κόλπο φέρεται να διαθέτει όλα τα συστατικά του τέλειου «εγκλήματος». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα από το 2007 έως σήμερα...
Αν δε σας έχουν πάρει ακόμα, αναμείνατε στο ακουστικό σας. Έως σήμερα χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν σηκώσει το σταθερό ή το κινητό τους τηλέφωνο για να ακούσουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα που τους ενημερώνει ότι «κέρδισαν μια διώροφη μεζονέτα.
Αν «πατήσουμε το ένα», όπως μας προτρέπει η φωνή, θα μιλήσουμε με μια κυρία (υπάλληλο της μισθωμένης εταιρείας Extra Line) που μας «διευκρινίζει» ότι δεν κερδίσαμε ένα σπίτι, παρά μόνο τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε μια κλήρωση με αυτό ως έπαθλο.
 
Μέχρι και… ΑΦΜ
Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να καλέσουμε σε έναν άλλο τηλεφωνικό αριθμό. Παραλείπεται, όμως, μια λεπτομέρεια: πρόκειται για γραμμή υψηλής χρέωσης, 14614 (τα πρώην 090). Εκεί, έπειτα από μια σύντομη αναμονή («λυπούμαστε για την καθυστέρηση, παρακαλώ περιμένετε», κατά την οποία, σύμφωνα με τις αρχικές καταγγελίες, επίσης δεν αναφερόταν το ποσό της χρέωσης), απαντά μια τηλεφωνήτρια, η οποία, αφού ζητάει τα στοιχεία μας -όνομα, αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση, μέχρι και... ΑΦΜ- μας δίνει το «χρυσό» κωδικό. Και το «ρολόι» γράφει...
Όπως φαίνεται, κάποιοι έχουν νοικιάσει γραμμή υψηλής χρέωσης μέσω της οποίας πείθουν ανυποψίαστους πολίτες να τους αποκαλύψουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια καλά στημένη απάτη. Δυστυχώς, σε τέτοιους καιρούς οικονομικής στενότητας, αυτά τα κρούσματα αυξάνονται. Σήμερα ο κόσμος ελπίζει στο ανέλπιστο. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καχύποπτοι όταν κάποιος μας λέει ότι κερδίσαμε. Πρόκειται πάντα για απάτη και θα βρεθούμε χρεωμένοι. Ποιος χαρίζει σήμερα το οτιδήποτε; Γι’ αυτό αν το επόμενο διάστημα σας καλέσουν για τη… μεζονέτα που κερδίσατε, κλείστε το τηλέφωνο ή καλέστε την Αστυνομία.
Επαναλαμβάνουμε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι πολίτες όταν λαμβάνουν τηλεφωνήματα που τους ζητούν να καλέσουν κάποιον 5ψήφιο αριθμό με σκοπό να μπουν σε διαγωνισμούς/ κληρώσεις για δώρα. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για απάτη με πολύ υψηλές χρεώσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου