Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Παράταση έως τέλος του χρόνου για Ασπρόχωμα – Ριζόμυλος και Ριζόμυλος - Πύλος


Παράταση έως το τέλος του 2016 ενέκρινε με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα δύο τμήματα του δρόμου Καλαμάτα – Πύλου και συγκεκριμένα για τα Ασπρόχωμα - Ριζόμυλος και Ριζόμυλος – Πύλος.
 
Ασπρόχωμα - Ριζόμυλος
Τα έργα στο τμήμα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος εκτελούνται από την ανάδοχο εταιρεία Ευστάθιος Τζικάκη, με προϋπολογισμό 600.000 και έκπτωση 56,01%.
Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έληγε στις 21 Αυγούστου 2016 και δόθηκε παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου.
Τα έργα που προβλέπονται είναι παρεμβάσεις βελτίωσης και συντήρησης στο τμήμα από Ασπρόχωμα έως το Ριζόμυλο, μήκους 16 χλμ. Η συντήρηση αφορά στον καθαρισμό τάφρων και κατασκευή όπου απαιτείται επενδεδυμένης από σκυρόδεμα τάφρου. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή λωρίδας επιτάχυνσης – επιβράδυνσης στην είσοδο της 120 ΠΕΑ.
Προβλέπεται ακόμα η κατασκευή τοίχου ποδός εκ σκυροδέματος για τη διαπλάτυνση του υπάρχοντος επιχώματος, επέκταση υφιστάμενου κιβωτοειδούς οχετού και η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στη χιλιομετρική θέση 8+500.
Τέλος, προβλέπονται ασφαλτικές εργασίες σε διάφορα τμήματα, καθώς και ηλεκτροφωτισμός τμήματος της οδού Ασπρόχωμα – Μεσσήνη.
Μέχρι τώρα έχει εκτελεστεί το 28% του έργου
Η παράταση δίνεται, καθώς από την αρχή του έργου, λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου αλλά και της κακής κατάστασης του δρόμου, προέκυψαν πρόσθετα σημεία επέμβασης. Τέτοια ήταν η κατασκευή τοιχίου βαρύτητας στη ΧΘ 7+800, όπου συνέβη μερική κατολίσθηση στο άκρο του οδοστρώματος. Επίσης, απαιτήθηκε η αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα στην είσοδο της Μεσσήνης, η οποία και εκτελέστηκε.
Για την κατασκευή της λωρίδας επιτάχυνσης – επιβράδυνσης στην είσοδο της 120 ΠΕΑ, συντάχθηκε μελέτη από τον ανάδοχο και απαιτείται η σύνταξη του 1ου ΑΠΕ του έργου, για να συμπεριλάβει τις νέες απαιτούμενες εργασίες.
Επίσης, λόγω των πλημμυρικών καταστροφών διαπιστώθηκε ότι έχουν συμβεί σημαντικές φθορές και σε γέφυρες στο τμήμα Ασπρόχωμα – Ριζόμυλο, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, για λόγους ασφαλείας των διερχόμενων οχημάτων. Ήδη έχουν δοθεί εντολές στον ανάδοχο για σήμανση, καθαρισμό γεφυρών και απομάκρυνση των επικίνδυνων τμημάτων των στηθαίων ασφαλείας, όπου απαιτείται.
 
Ριζόμυλος - Πύλος
Το έργο εκτελείται από την εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και έκπτωση 58,68%. Και σε αυτό το έργο η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης ήταν η 21η Αυγούστου 2016 και δόθηκε παράταση έως τέλος Σεπτεμβρίου.
Με αυτό προβλέπονται παρεμβάσεις βελτίωσης και συντήρησης της 82ης Εθν. Οδού στο τμήμα από Ριζόμυλο έως Πύλο, μήκους 28 χλμ. Η συντήρηση αφορά στον καθαρισμό τάφρων και την κατασκευή όπου απαιτείται επενδεδυμένης από σκυρόδεμα τάφρου. Επίσης, προβλέπονται ασφαλτικές εργασίες σε διάφορα τμήματα της οδού. Τέλος, εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης.
Μέχρι τώρα έχουν εκτελεστεί εργασίες χωματουργικών (διάνοιξη τάφρων και καθαρισμοί τάφρων) σε ποσοστό 100% των συμβατικών ποσοτήτων, τεχνικά έργα (επενδεδυμένες τάφροι εκ σκυροδέματος) σε ποσοστό 57%, εργασίες οδοστρωσίας σε ποσοστό 81% και εργασίες καθαρισμών τάφρων.
Συνολικά έχει εκτελεστεί μόλις το 20% του έργου.
Σύμφωνα με την αιτιολόγηση από τις τεχνικές υπηρεσίες για την παράταση έως το τέλος του χρόνου, από την αρχή του έργου, λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου αλλά και της κακής κατάστασης του δρόμου, προέκυψαν πρόσθετα σημεία επέμβασης, τα οποία αντιμετωπίστηκαν σε προτεραιότητα για την εξασφάλιση της ασφαλούς χρήσης από τα διερχόμενα οχήματα. Τέτοια ήταν η κατασκευή επιπλέον επενδεδυμένων από σκυρόδεμα τάφρων στο τμήμα προς το Ριζόμυλο και ο καθαρισμός από βλάστηση και μπάζα των παρόδιων τάφρων στο μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου.
Γι’ αυτό χρειάζεται η σύνταξη του 1ου ΑΠΕ του έργου, που θα συμπεριλάβει τις νέες απαιτούμενες εργασίες. Παράλληλα, λόγω των πρόσφατων πλημμυρικών καταστροφών που σημειώθηκαν σε όλο το νομό, ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετες εργασίες στην οδό από Ριζόμυλο – Πύλο.
 
"ΘΑΡΡΟΣ" 04/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου