Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

66 χρόνια φυλακής στον Ουκρανό για τους μετανάστες που άφησε στο Βενέτικο


Συνολικά σε 66 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ο Ουκρανός που συνελήφθη το καλοκαίρι από τις λιμενικές Αρχές ως ο καπετάνιος του ιστιοπλοϊκού που μετέφερε 33 μετανάστες και τους οποίους, λόγω μηχανικής βλάβης, αποβίβασε στη νήσο Βενέτικο.
Αθώος για τη μεταφορά των μεταναστών κρίθηκε ο νεαρός συγκατηγορούμενός του, ο οποίος ταξίδευε με τους μετανάστες και είχε αναλάβει το ρόλο μεταφραστή, καθώς ήταν ο μόνος που γνώριζε αγγλικά. Δικάσθηκε μόνο για την παράνομη είσοδο στη χώρα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή. Σε αμφοτέρους αναγνωρίσθηκε ελαφρυντικό.
 
Στο Βενέτικο
Όπως κατέθεσαν λιμενικοί, τον Ιούλιο ενημερώθηκαν από ψαράδες ότι στη νήσο Βενέτικο είδαν μετανάστες. Πηγαίνοντας για το νησί, συνάντησαν μια μικρή λέμβο, στην οποία επέβαιναν οι δύο κατηγορούμενοι, τους οποίους περισυνέλεξαν, καθώς η βάρκα είχε αρχίσει να βάζει νερά. Τους συστήθηκαν ως ο κυβερνήτης και επιβάτης του ιστιοπλοϊκού. Τους ενημέρωσαν, δε, ότι προορισμός τους ήταν η Ιταλία, αλλά έπαθαν μηχανική βλάβη και αναγκάσθηκαν να αποβιβάσουν τον κόσμο στο Βενέτικο.
Στο νησί βρήκαν 28 μετανάστες και εντόπισαν άλλους 6 που προσπαθούσαν να κρυφτούν για να μην τους βρουν.
Οι λιμενικοί σημείωσαν ότι κατάφεραν να επιβιβάσουν τους μετανάστες σε σκάφη και να τους μεταφέρουν στην Κορώνη. Κατά τις καταθέσεις που τους πήραν, τους είπαν ότι είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία, ενώ για το πλήρωμα του πλοίου, άλλοι έλεγαν ότι υπήρχε κι άλλο άτομο που  διέφυγε και άλλοι ότι δεν υπήρχε. Επίσης, άλλοι είπαν ότι είχαν πληρώσει ναύλα 4.000 ευρώ και άλλοι 6.000 ευρώ.
 
Απολογίες
Κατά τις απολογίες, ο νεαρός Ουκρανός είπε ότι ήθελε να πάει στην Ιταλία όπου είχε συγγενείς και επειδή δεν είχε λεφτά, του είπαν να κάνει τη μετάφραση κατά το ταξίδι. Το ταξίδι, όπως ανέφερε, το έκλεισε μέσω ίντερνετ. Στο νησί έμειναν 3 ημέρες και επειδή δεν ήξεραν πώς να χειρισθούν την κατάσταση, τους τελείωσαν γρήγορα οι προμήθειες. Επειδή, δε, υπήρχαν μαζί τους γυναίκες και παιδιά, ο ίδιος με τη βάρκα βγήκε στη στεριά και έφερε τρόφιμα και νερά.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος είπε ότι έφυγε από την Ουκρανία λόγω του πολέμου και πήγε στην Κωνσταντινούπολη να βρει δουλειά. Εκεί ένας Τούρκος τού είπε να πάει στην Ιταλία και επειδή δεν είχε χρήματα, κανόνισε να δουλέψει στο καράβι ως βοηθός καπετάνιου. Μάλιστα, είπε ότι είναι ναύτης και είχε ξαναέρθει στην Ελλάδα για καράβι που κατασκευάστηκε εδώ το 2015, ενώ είχε επισκεφθεί και την Καλαμάτα κατά την αλλαγή πληρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου