Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ο πρέσβης της Ιταλίας στο Μανιατάκειο Ιδρυμα

Ο Πρέσβης της Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, συνοδευόμενος από τον κ. Enrico Barbato, Εμπορικό Ακόλουθο επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 31 Οκτωβρίου τον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτριο Μανιατάκη στα γραφεία του Ιδρύματος.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η από κοινού δραστηριοποίηση με το Μανιατάκειον Ίδρυμα στον τομέα της γαστρονομίας και ειδικότερα της Μεσογειακής Διατροφής. Όπως είναι ήδη γνωστό το Μανιατάκειον Ίδρυμα εμπλέκεται ενεργά και προωθεί την εθνικής σημασίας εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την Ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα (σύμφωνα με την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO).

Ο κ. Marras τόνισε την πολιτισμική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής και την ανάγκη ανάδειξής της προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. O τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της προβολής και της προώθησης των τοπικών προϊόντων και βέβαια με την ταυτόχρονη στενή συνεργασία όλων των τοπικών παραγόντων αλλά και κρατικών φορέων.
Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να γίνουν δύο συναντήσεις. Η πρώτη στην Ιταλική Πρεσβεία, η οποία θα φιλοξενήσει γευσιγνώστες που θα κληθούν να εντοπίσουν τις ομοιότητες μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φθάνοντας στην σύγχρονη εποχή. Αξίζει να σημειωθεί πως βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της Μεσογειακής Διατροφής διαδραμάτισαν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις με αποτέλεσμα την εμπειρική δημιουργία πληθώρας συνταγών, μερικές εκ των οποίων είναι εξαιρετικά εύγεστες και ιδιαιτέρως υγιεινές.
Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών προκειμένου, μέσω τεκμηριωμένων επιστημονικών αναφορών και εκπαιδευτικών μαθημάτων, να προβληθεί η θετική επίδραση στην υγεία των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, των Ιταλών και των άλλων λαών της Μεσογείου καθώς το γεγονός ότι η Μεσογειακή Διατροφή ωφελεί όχι μόνον στην καλή υγεία του σώματος αλλά και του πνεύματος, συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των φυσικών πόρων και τη διατήρηση των παραδοσιακών αλιευτικών και γεωργικών πρακτικών. Επίσης, είναι ένα στοιχείο της διαπολιτισμικής και διαγενεακής ανταλλαγής, ένας πυρήνας των σημαντικών κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως γιορτές και πανηγύρια, καθώς και ο πυρήνας προφορικών παραδόσεων, τραγουδιών, ιστοριών, παροιμιών κλπ. που φέρει τους λαούς κοντά.
Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κα Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη δώρισε στον Πρέσβη το βιβλίο «Κορωνέικο Συμπόσιο», το οποίο αποτελεί συλλογή συνταγών των γυναικών της Κορώνης και αποτύπωση του τοπικού διατροφικού πολιτισμού.

Ο κ. Δ. Μανιατάκης ανέφερε πως έχουν ήδη γίνει οι απαιτούμενες συζητήσεις με τις πρεσβείες των χωρών των άλλων Εμβληματικών Κοινοτήτων (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κροατία) προκειμένου να υπάρξει μια κοινή δράση στον τομέα της γαστρονομίας και της πολιτισμικής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου