Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

«Βιολογικό Πετιμέζι»: Το μεσσηνιακό “superfood” που κατακτά τις αγορές του κόσμου…


Ο χημικός – οινολόγος, Γιώργος Καραγγελής, έφερε «πίσω» στα πιάτα μας το παραδοσιακό προϊόν, αναδεικνύοντας τα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία…
 
 Οι παλιοί προτιμούσαν το πετιμέζι στις κουταλίδες και στους λουκουμάδες τους, στα χωριά, δε, το χρησιμοποιούσαν ως υποκατάστατο της ζάχαρης… Η αλήθεια είναι ότι μεγάλωσε γενιές και γενιές…
Τα τελευταία χρόνια, όμως, είχε εξαφανιστεί από τις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτό το «κενό» διαπίστωσε πριν από λίγα χρόνια και ο χημικός – οινολόγος, Γιώργος Καραγγελής, από τη Μεσσήνη, ο οποίος αποφάσισε να επαναφέρει στη διατροφή μας το «πατροπαράδοτο» μεσσηνιακό προϊόν, γνωρίζοντας και ως… «ειδικός» τις πλούσιες θρεπτικές του ιδιότητες.
 
Η ιδέα και το νέο προϊόν…

P (3).jpg

Το «στοίχημα» που έβαλε πριν από περίπου 6 χρόνια ο Γιώργος Καραγγελής ήταν η δημιουργία ενός προϊόντος που θα διατηρούσε όλα τα θρεπτικά του συστατικά, αντικαθιστώντας την παλιά παραδοσιακή συνταγή στο πετιμέζι, που είχε το ελάττωμα, λόγω της υπερβολικής θερμικής επεξεργασίας, να χάνει τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του…
Ξεκίνησε τα «πειράματα» το 2011 και περίπου δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να δημιουργήσει το «Βιολογικό Άθερμο Πετιμέζι». Το προϊόν του έχει διαφορά σε σχέση με το πώς γνωρίζαμε το «πετιμέζι» τα παλαιότερα χρόνια... Το πιο ανοιχτό του χρώμα αποδεικνύει ότι δεν είναι «καμένο» και ότι δημιουργήθηκε υπό τις ιδανικότερες συνθήκες. Διατηρεί όλες τις θρεπτικές ιδιότητες των σταφυλιών, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες κ.ά. Επίσης, το «Βιολογικό Άθερμο Πετιμέζι» είναι πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο, δεν περιέχει ούτε ζάχαρη ούτε συντηρητικά.
 
«Κόλλησε» αμέσως στη μεσσηνιακή γαστρονομία…

P (7).jpg
Το «πετιμέζι» του Γιώργου Καραγγελή «βγήκε» στις αγορές το 2013… Η ανταπόκριση που βρήκε ήταν μεγάλη, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες του «δημιουργού». Οι σεφ των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής μας το ενέταξαν αμέσως στα «γκουρμέ» πιάτα τους. Σήμερα το «Βιολογικό άθερμο πετιμέζι» κατέχει «δεσπόζουσα» θέση στο… «μεσσηνιακό πρωινό», στις σαλάτες, στο «μαρινάρισμα» κρεάτων, ακόμα και στη ζαχαροπλαστική, ως γλυκαντική ουσία που «αντικαθιστά» τη ζάχαρη…
Ήδη αρκετά εστιατόρια της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής το χρησιμοποιούν «κατά κόρον» στα πιάτα τους.
 
Από τη Μεσσήνη…στις αγορές όλου του κόσμου

P (1).jpg

Σήμερα η ανταπόκριση που βρίσκει το προϊόν είναι 50%-50% σε Ελλάδα και εξωτερικό… Ξεκινώντας από το εργαστήριο της Μεσσήνης… το πετιμέζι φθάνει στα αγγλικά πρωινά… στα γυμναστήρια της Γερμανίας, όπου το «πίνουν» σε «σφηνάκι» αυτούσιο ως υπερτροφή που τους δίνει ενέργεια… Βρίσκεται στην Αμερική, στον Καναδά και πρόσφατα έφθασε στη Μέση Ανατολή, στο Ντουμπάι, αλλά και στο Μπαχρέιν…
Το «μυστικό» μιας εταιρείας με έδρα την πόλη της Μεσσήνης που καταφέρνει να «βάλει» το προϊόν της στις αγορές όλου του κόσμου, είναι η εξωστρέφεια, μας δηλώνει ο Γιώργος Καραγγελής… Η εξωστρέφεια αυτή επιτυγχάνεται με την ορθή χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις τροφίμων ανά τον κόσμο, αλλά κυρίως με τη βάση ενός ποιοτικού προϊόντος, ως προϋπόθεση σε όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε να μπορεί να «ανταγωνιστεί» και να «σταθεί» σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Το μέλλον…βρίσκεται στον πρωτογενή τομέα

P (6).jpg

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια του χημικού εργαστηρίου του Γιώργου Καραγγελή, αυτό που προέχει είναι η διατήρηση, για την ώρα, της ποιότητας στο «Βιολογικό Πετιμέζι», έτσι ώστε να εδραιωθεί, αλλά και να αυξηθεί η ζήτηση που έδειξε η «αγορά». Παράλληλα, επεξεργάζεται νέους «κωδικούς προϊόντων», πάντα με τη φιλοσοφία της βιολογικής επεξεργασίας και τη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων των προϊόντων… «Η μεσσηνιακή γη είναι ένας ανεκμετάλλευτος “θησαυρός”, που η ανάδειξή του βρίσκεται μόνο στην αρχή» τονίζει ο κ. Καραγγελής… «Η μεσσηνιακή γαστρονομία, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων, η “επιστροφή” στην εύφορη μεσσηνιακή γη, αποτελούν πρόκληση για όλους τους νέους» συμπληρώνει στην κουβέντα μας…
 
Το εργαστήριο

P (2).jpg

Το υπερσύγχρονο εργαστήριο του χημικού – οινολόγου Γιώργου Καραγγελή δραστηριοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια στην πόλη της Μεσσήνης… Ξεκίνησε με αναλύσεις κρασιών, στηρίζοντας ιδιαιτέρως ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς, καθώς και επαγγελματίες, μιας και συντελείται, ειδικά στο χώρο του κρασιού, μια «επανάσταση» τα τελευταία χρόνια. Επίσης, το υπερσύγχρονο χημείο πραγματοποιεί ποιοτικούς ελέγχους σε λάδια, ενώ παρέχει και εδαφολογικές αναλύσεις, καθώς και αναλύσεις σε πόσιμο νερό και άρδευσης.
Τέλος, στο χώρο του θα βρει κανείς ό,τι προϊόντα χρειάζεται για εμφιάλωση ένας οινοπαραγωγός, βαρέλια κ.ο.κ…
 
Πού θα βρείτε το «Πετιμέζι»

P (5).jpg

Το «βιολογικό πετιμέζι» του Γιώργου Καραγγελή, βρίσκεται σε μεγάλες αλυσίδες τοπικών, και όχι μόνο, σουπερ μάρκετ, καθώς και σε τροφοπωλεία, καταστήματα «Delicatessen» και παραδοσιακών προϊόντων.
Το κατάστημα – εργαστήριο του κ. Καραγγελή βρίσκεται στην οδό Εθν. Μακαρίου 3 στη Μεσσήνη, τηλ. 27220 24929.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.karagelis.gr

*Αναλυτικά τα σημεία πώλησης: 

Σημεία πώλησης ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΜΟΥΡΓΗΣ, ΛΑΜΠΟΣ, ΦΑΡΜΑ ΚΑΤΣΙΡΑ, ΤΡΟΦΟΠΩΛΕΙΟ 51, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΕΥΜΑΡΙΑ, ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΕΛΛΗΝΟΠΩΛΕΙΟΝ, ΔΙΚΟΥΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, KOUSKO, MANAM, LIQUID STORE,  EAΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
ΜΕΣΣΗΝΗ : ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΡΗ
ΠΕΤΑΛΙΔΙ : ΚΑΡΑΓΓΕΛΗΣ
ΚΟΡΩΝΗ: ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου