Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ο Μπαράκ Ομπάμα στη Μεσσηνία ( ; )


Στις 15 Νοεμβρίου του 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα κατέβαινε από το Air Force One στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη. Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ πιθανό ο πρώην πλανητάρχης να βρεθεί για δεύτερη φορά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα με την ιδιότητα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.
Η πρόσκληση έχει ήδη γίνει, όχι, όπως είναι φυσικό, σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά από σημαντικό φορέα με έδρα την Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί μια μορφή think tank και πραγματοποιεί τακτικά σημαντικές συναντήσεις, τις οποίες τιμούν με την παρουσία τους κορυφαίες προσωπικότητες από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα. Ο λόγος για το Athens Democracy Forum.
Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, η πρώτη απάντηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν θετική και, «αν όλα πάνε καλά», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο πρώην πλανητάρχης, ενδεχομένως μαζί με τη σύζυγό του, θα βρίσκεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.
Το Athens Democracy Forum, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των «New York Times», θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε αυτό το επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, αφού τα προηγούμενα χρόνια ανάμεσα στους ομιλητές είχαν βρεθεί σημαντικές προσωπικότητες.
ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Η φετινή διοργάνωση, μάλιστα, έχει δύο σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες από τη μία τη διαφοροποιούν και από την άλλη την αναβαθμίζουν. Οι εκδηλώσεις του επερχόμενου Athens Democracy Forum δε θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά στη Στοά του Αττάλου, κάτω από την Ακρόπολη, όπως κάθε χρόνο, αλλά και στο ξενοδοχείο «Costa Navarino», στην Πύλο.
Μια ενδεχόμενη παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στο ξενοδοχείο αυτό, που θεωρείται, όχι άδικα, το «τουριστικό διαμάντι» της Πελοποννήσου, θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την Ελλάδα.
Παράλληλα, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται σε πολιτικό επίπεδο, από τη στιγμή που ο πρώτος πολίτης της χώρας βάζει την προσωπική του σφραγίδα σε αυτή.
Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντική είναι και η υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δίνει ξεχωριστή αξία, ειδικά από τη στιγμή που η διοργάνωση συνοδεύεται από επιστολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Οι διοργανωτές του Athens Democracy Forum έχουν υψηλές απαιτήσεις από τη φετινή διοργάνωση, όπως φαίνεται από την περιγραφή της και όπως αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις ετοιμασίες που γίνονται.
«Βρισκόμαστε σε σημαντικό σταυροδρόμι της Ιστορίας, με τα πρόσφατα γεγονότα να συνιστούν πρόκληση για την ανάπτυξη, την ευημερία, την κατάλυση των θεμελιωδών πεποιθήσεων γύρω από την παγκοσμιοποίηση, τη διεθνή συνεργασία και τη φύση της Δημοκρατίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι διοργανωτές θέτουν ερωτήματα στα οποία θα μπορούσε να απαντήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, αν θυμηθεί κανείς τη μνημειώδη ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Ανάμεσα σε αυτά είναι τα εξής: «Αντικαθίσταται το δυτικό πνεύμα ολοκλήρωσης και διαφάνειας από τους τοίχους, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά; Ποιες είναι οι απειλές και οι ευκαιρίες μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον; Μπορούν τα δημοκρατικά συστήματα να μεταρρυθμιστούν ή μια πλήρης αναθεώρηση αποτελεί τη μόνη επιλογή;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου