Κυριακή 2 Απριλίου 2017

5 χρυσά, 12 αργυρά, 5 χάλκινα η Μεσσηνία στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Athena 2017» στην Costa Navarino




Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena» (Athena International Olive Oil Competition, ATHIOOC) οργανώθηκε φέτος για 2η φορά στην Ελλάδα, ειδικότερα στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Costa Navarino, και εμφάνισε αύξηση στη συμμετοχή των δειγμάτων κατά 15%. Έτσι, φέτος συμμετείχαν στο διαγωνισμό 295 ελαιόλαδα από 9 χώρες, τα οποία δοκιμάστηκαν από 23 κριτές από 11 χώρες.
Από το σύνολο των δειγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τα 156 ήταν ελληνικά (53%) και τα 139 (47%) ξένα. Μάλιστα, οι ξένες συμμετοχές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 200%.
Σε συνδυασμό με τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής, όπου σχεδόν τα 2/3 της ήταν ξένοι κριτές διεθνούς κύρους, ο ATHIOOC αναδεικνύεται πλέον, όχι μόνο στο μοναδικό διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που οργανώνεται στη χώρα μας, αλλά και σε έναν από τους λίγους πραγματικά διεθνείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ATHIOOC 2017 απένειμε 175 μετάλλια στις εξής κατηγορίες: 17 Μεγάλα Χρυσά (με βαθμό 95-100%), 65 Χρυσά (με βαθμό 85-95%), 55 Αργυρά (με βαθμό 75-85%) και 38 Χάλκινα (με βαθμό 65-75). Η κριτική επιτροπή απένειμε, επίσης, διάφορα ειδικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το «Best of Show», δηλαδή το καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού, που για 2η συνεχόμενη φορά πηγαίνει στον ελαιοπαραγωγό Paolo Bonomelli για το ελαιόλαδό του «TreFort» από την περιοχή La Garda στο Βένετο της Ιταλίας.
Φέτος συμμετείχαν στο διαγωνισμό 92 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς (+28% σε σχέση με πέρσι), κάτι που καταδεικνύει τον εξαιρετικό πλούτο του κόσμου της ελιάς και του ελαιολάδου.
Η τελετή απονομής του ATHIOOC 2017 θα γίνει στην Αθήνα το Σάββατο 22 Απριλίου, στις 18.00, στο ξενοδοχείο King George II στην Πλατεία Συντάγματος. Θα προηγηθεί ολοήμερη παρουσίαση και των 175 βραβευμένων ελαιολάδων, που θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή.
01ladi-2.jpg

 
Βραβεία σε μεσσηνιακές εταιρείες και ελαιόλαδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία επί την επίσημη ιστοσελίδα του διεθνούς διαγωνισμού, στη φετινή εκδήλωση ικανοποιητικός ήταν ο αριθμός των μεσσηνιακών εταιρειών και ελαιόλαδων που κέρδισαν μια σειρά από βραβεία.
Ειδικότερα:
Χρυσό μετάλλιο κέρδισαν οι εταιρείες: Mati Ladi, - παραγωγός: Ρεΐκια, Essential Organic- παραγωγός: G.E.T. Greek Exquisite Tastes, Greek Pony Farm Organic- παραγωγός: The Greek Pony Farm (Κυπαρισσία), Mani Blauel – παραγωγός: Blauel Greek Organic Products, Navarino Icons- παραγωγός: Navarino Icons.
Αργυρά μετάλλια: Βάτσικο Φρουτώδες- παραγωγός: Α.Σ. Ελαιώνας (Γαργαλιάνοι), Ελαιώνες Ταγκαλάκη- παραγωγός: Ελαιώνες Ταγκαλάκη, Κωνσταντόπουλος - παραγωγός: Όλυμπ, Λάδι Βιώσας Λεμόνι- παραγωγός: Λάδι Βιώσας, Biosphere- παραγωγός: Noos Trade, Doleon Primium- παραγωγός: Sia Natures Icons, Immortalitas- παραγωγός: Χριστίνα και Άρτεμις Σκαρπαλέζου, Lia Premium- παραγωγός: Lia (Φιλιατρά), Makaria Terra- παραγωγός: Μακάρια Τέρρρα, Spirit of Greece- παραγωγός: Spirit of Greece, Sterna- παραγωγός: Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας.
Χάλκινα Μετάλλια: Βάτσικο Πράσινο - παραγωγός: Α.Σ. Ελαιώνας, Παίνεμα - παραγωγός: Esterra Olive Goods, Greek Pony Farm - παραγωγός: The Greek Pony Farm, One and Olive - παραγωγός: One and Olive.
Ειδικά Βραβεία Κριτικής Επιτροπής: Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας: Essential Organic - παραγωγός: G.E.T. Greek Exquisite Tastes.
 
Παρουσίαση μεσσηνιακών εταιρειών
Η εταιρεία με έδρα την Κυπαρισσία The Greek Pony Farm κέρδισε δύο βραβεία, ένα χρυσό και ένα χάλκινο. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, «στην Κυπαρισσία, σε έναν ελληνικό γεωργικό “Παράδεισο”, παράγεται το εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Greek Pony Farm από καρπούς διαλεγμένους με το χέρι, με έντονα αρώματα, λαμπερό πράσινο χρώμα και μοναδική γεύση.
Η Greek Pony Farm βασίζεται στη φιλοσοφία της βιοκαλλιέργειας. Είναι ένα οικοσύστημα σε ισορροπία, στο οποίο ένα κοπάδι πόνι κάνει τον καρπό του μοναδικό, συμμετέχοντας ενεργά στην καλλιέργεια των ελαιώνων! Πρόκειται για έναν καινοτόμο καλλιεργητικό συνδυασμό που παράγει το Premium αυτό ελαιόλαδο με την ισχυρή προσωπικότητα. Η ιστορία, αλλά και η ποιότητα του συγκεκριμένου προϊόντος, το καθιστούν ιδανικό για δώρο, αλλά και για χρήση σε μοναδικές στιγμές…
Και μην ξεχνάς, με κάθε προϊόν με το σήμα Wise Greece που επιλέγεις για την καθημερινή σου μαγειρική, μας βοηθάς να προσφέρουμε ακόμα ένα γεύμα σε άστεγους, παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν μεγάλη ανάγκη! Μάθε περισσότερα και στήριξε τη μη κερδοσκοπική Κίνηση!
Βιολογικό «Καλαμάτα ΠΟΠ»
Ένα ελαιόλαδο με ισχυρή προσωπικότητα που ξεχωρίζει αμέσως για τα έντονα αρώματα, το λαμπερό πράσινο χρώμα και τη μοναδική δυνατή γεύση. Παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα αποκλειστικά από καρπούς της ποικιλίας Κορωνέικη, που μαζεύονται με παραδοσιακό ήπιο τρόπο ακριβώς τη στιγμή που πρέπει και επιλέγονται προσεκτικά ένας ένας με το χέρι. Μεταφέρονται μέσα σε ειδικά σκεύη που εξασφαλίζουν τον αερισμό τους και ελαιοποιούνται αμέσως με αυστηρά ψυχρή έκθλιψη.
Οι πιο πεδινοί ελαιώνες του κτήματος, τα ίδιας ηλικίας ελαιόδεντρα και η κοινή διαχείρισή τους συμβάλλουν με τη σειρά τους στην πολύ χαμηλή οξύτητα, στο κορυφαίο διατροφικό προφίλ και στην έντονη ταυτότητα του ιδιαίτερου αυτού ελαιολάδου. Αυτό, άλλωστε, διασφαλίζεται και από τις πιστοποιήσεις οργανικής (βιολογικής) γεωργίας και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει".
Πρόσφατα, στις αρχές Φεβρουαρίου, η εταιρεία παρουσιάστηκε από τις σελίδες του "Θάρρους", με αφορμή την έκθεση 4η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2017, όπου προϊόντα από τις συμμετέχουσες εταιρείες διαγωνίστηκαν για την καινοτομία, τη συσκευασία και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής. Η εν λόγω εταιρεία ήταν και πάλι μεγάλη κερδισμένη του διαγωνισμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου