Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

«Ο τάφος του πολεμιστή» στον Άνω Εγκλιανό της Χώρας αλλάζει τα δεδομένα της ιστορίας της περιοχής


Κέντρο μετακίνησης πολιτισμών η «Αρχαία Πύλος» 
 
Σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση παρουσία του Τζακ Ντέιβις και της Σάρον Στόκερ το Σάββατο στη Χώρα
 
 Μέσα από μια ταινία οι ανασκαφείς Σάρον Στόκερ και Τζάκ Νέιβις παρουσιάζουν τα θαυμάσια και πασίγνωστα ευρήματα από τον ασύλητο τάφο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2015 στο λόφο του Εγκλιανού (Χώρα). Η ταινία θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα «REX» στον πεζόδρομο της Χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης οι διοργανωτές της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου. Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι από το Μάιο του 2015 είναι γνωστές οι δημοσιεύσεις για τη σπουδαία ανακάλυψη στον Άνω Εγκλιανό της Χώρας. Μια είδηση που έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου και θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια σ’ όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα.

IMG_6579.jpg


Πρόσθεσε, ότι ως Μεσσηνία θεωρούσαν ότι υπήρχε ένα κενό πάνω σ’ αυτό το θέμα και αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η εκδήλωση του Σαββάτου στη Χώρα. Η εκδήλωση αυτή θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενημερωθεί το αρχαιόφιλο κοινό, η επιστημονική κοινότητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί και πολιτιστικοί φορείς της Μεσσηνίας και γενικότερα το ευρύτερο κοινό γι’ αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι στόχος της Περιφέρειας και της Π.Ε. Μεσσηνίας είναι πάντα ένας… «Η υποστήριξη του πολιτισμού, της ιστορίας και των δυνατοτήτων μας, μέσα από αυτούς τους τομείς, αφενός για να ενισχύσουμε και διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και ως Μεσσηνία, αλλά και για να πορευτούμε και στο μέλλον, αξιοποιώντας τα σπουδαία αυτά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν σε αυτή την εκδήλωση, η οποία πιστεύουμε ότι πραγματικά θα είναι πολύ πιο ξεχωριστή απ’ ό,τι είχε φανταστεί κάποιος σε σχέση με την ανακάλυψη αυτή».
Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας, η πρόεδρος Ευγενία Κοκκέβη ευχαρίστησε ιδιαίτερα την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, γιατί από τον πέρυσι τον Αύγουστο προετοιμάζονται γι’ αυτήν την εκδήλωση. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Τζακ Ντέιβις είχε ζητήσει πέρυσι να γίνει αυτή η εκδήλωση το Μάιο του 2017, λέγοντάς τότε θα είναι σε θέση να έχει ολοκληρώσει όλες τις πτυχές αυτής της σπουδαίας ανακάλυψης. Αυτή η ανακάλυψη είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς τα τελευταία 65 χρόνια δεν έχει βρεθεί άλλο αντικείμενο τόσο μεγάλης σημασίας, συμπλήρωσε η κα Κοκκέβη.
Τέλος, κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να παραβρεθούν στην εκδήλωση στη Χώρα το βράδυ του Σαββάτου και να ακούσουν τις λεπτομέρειες της ανασκαφής από τους ίδιους τους ανθρώπους που έφεραν στο «φώς» αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε, εκπροσωπώντας το Δήμο- Πύλου Νέστορος, ο αντιδήμαρχος κ. Πετρόπουλος. Ευχαριστώντας με τη σειρά του την Ελένη Αλειφέρη και την Ευγενία Κοκκέβη, για τη συνεργασία και την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης, τόνισε ότι η σπουδαία αυτή ανακάλυψη και η έρευνα που ολοκληρώθηκε πάνω στα κτερίσματα που βρέθηκαν στον ασύλητο τάφο του Πολεμιστή στον Άνω Εγλιανό της Χώρας έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα γι’ όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την ιστορία της περιοχής.
Τα κτερίσματα που βρέθηκαν μαζί με το νεκρό αποδεικνύουν στενές σχέσεις Μεσσηνίας και Κρήτης, γύρω στο 1450 π.Χ., στην αυγή του Μινωικού Πολιτισμού. Παράλληλα, έδειξαν κοινά ήθη και έθιμα και με άλλους μεσογειακούς λαούς, υπογραμμίζοντας ότι η «Αρχαία Πύλος» αποτελούσε πύλη και σταυροδρόμι πολιτισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου