Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

71 χρόνια φυλακής στον Ουκρανό για τους μετανάστες στο Βενέτικο

Τους αποβίβασε στο νησί, όταν χάλασε το ιστιοπλοϊκό
 
 
Ούτε μέρα φυλακής μείωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε Ουκρανό που συνελήφθη πέρυσι το καλοκαίρι από τις λιμενικές Αρχές ως ο καπετάνιος του ιστιοπλοϊκού που μετέφερε 33 μετανάστες και τους οποίους λόγω μηχανικής βλάβης αποβίβασε στη νήσο Βενέτικο.
Παρά την αναγνώριση ελαφρυντικού πρωτόδικα, αλλά και χθες, του επιβλήθηκε φυλάκιση 71 ετών, από τα οποία θα εκτίσει τα 10 χρόνια.
 
Στο Βενέτικο
Όπως κατέθεσαν λιμενικοί τον Ιούλιο του 2016, ενημερώθηκαν από ψαράδες ότι στη νήσο Βενέτικο είδαν μετανάστες. Πηγαίνοντας για το νησί, συνάντησαν μια μικρή λέμβο, στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, ο κατηγορούμενος κι ένας νεαρός ομοεθνής του, τους οποίους περισυνέλεξαν, καθώς η βάρκα είχε αρχίσει να βάζει νερά. Τους συστήθηκαν ως ο κυβερνήτης και επιβάτης του ιστιοπλοϊκού, ενώ τους ενημέρωσαν ότι προορισμός τους ήταν η Ιταλία, αλλά έπαθαν μηχανική βλάβη και αναγκάσθηκαν να αποβιβάσουν τον κόσμο στο Βενέτικο.
Στο νησί βρήκαν 28 μετανάστες, ενώ εντόπισαν άλλους 6 που προσπαθούσαν να κρυφτούν, για να μην τους βρουν οι λιμενικοί.
Οι λιμενικοί είπαν ότι κατάφεραν να επιβιβάσουν τους μετανάστες σε σκάφη και να τους μεταφέρουν στην Κορώνη. Κατά τις καταθέσεις που τους πήραν, τους είπαν ότι είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία, ενώ για το πλήρωμα του πλοίου, άλλοι έλεγαν ότι υπήρχε κι άλλο άτομο που  διέφυγε και άλλοι ότι δεν υπήρχε. Επίσης, άλλοι είπαν ότι είχαν πληρώσει ναύλα 4.000 ευρώ και άλλοι 6.000 ευρώ.
 
Απολογία
Στην απολογία του ο Ουκρανός ανέφερε ότι δεν ήταν ο κυβερνήτης του πλοίου, αλλά ανέλαβε το τιμόνι όταν αυτό έπαθε ζημιά και το κανονικό πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος. Είπε ακόμη πως φοβήθηκε για τον κόσμο που επέβαινε, γι’ αυτό και βοήθησε, ενώ με τη λέμβο που υπήρχε τους έβγαλαν στη στεριά. Επίσης, σημείωσε πως,  επειδή ο κόσμος ήταν στα αμπάρια, δεν είχε δει ποιοι πραγματικά κυβερνούσαν το σκάφος, ενώ όταν βγήκαν στο κατάστρωμα, οι άλλοι είχαν φύγει και είδαν μόνο αυτόν, γι’ αυτό και τον υπέδειξαν ως καπετάνιο.

"ΘΑΡΡΟΣ" 22/06/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου