Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Καθυστέρηση στη μαρίνα της Πύλου ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΛΕΝΕ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

Στους ψαράδες που δένουν τα σκάφη τους στη μέση της μαρίνας και πρέπει να μετακινηθούν σε μια άκρη, αποδίδεται η νέα παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου, για τα επόμενα 40 χρόνια. 
Ομως, όπως μας βεβαίωσαν ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και οι εκπρόσωποί τους, υπάρχει συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - δήμου - Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και των ψαράδων, για τη μετακίνησή τους στο παλιό λιμάνι, με εργασίες που θα κάνει ο ανάδοχος επενδυτής πριν ξεκινήσει την αξιοποίηση της μαρίνας. Και είναι απορίας άξιον πώς ενώ υπάρχει συμφωνία, οδηγηθήκαμε σε νέα παράταση. Δήμος και ψαράδες ζητούν κάποια επιπλέον πράγματα, τα οποία κρίνονται ήσσονος σημασίας. 

Αναλυτικά, να αναφέρουμε ότι ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή της από τους ιδιώτες έχει ξεκινήσει από το 2013 και καθυστερεί μια ακόμα φορά, ενώ σημαντικοί επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρουν να αναλάβουν τη διαχείριση της μαρίνας στην Πύλο. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων φέρεται να είναι και ο Ομιλος Κωνσταντακόπουλου. Οι δεσμευτικές προσφορές στο δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αρχικά ορίστηκε να υποβληθούν στις 15 Οκτωβρίου 2016. Υπήρξαν, ωστόσο, συνεχείς αναβολές, με αποτέλεσμα η υποβολή να συντελεστεί έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα και η ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίστηκε για τις 30 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ λύση φαίνεται να έχει δοθεί και στο ζήτημα με τα καΐκια των ψαράδων της Πύλου και της ευρύτερης περιοχής, που ελλιμενίζονται στη μαρίνα. 
«Μας ενδιαφέρει η άμεση αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου. Είναι μοχλός ανάπτυξης του τόπου», σημείωσε στην “Ε” ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης
Για το ζήτημα με τα καΐκια των ψαράδων παρατήρησε πως «προβλέπεται ο επενδυτής να δημιουργήσει υποδομές στο παλιό λιμάνι, με δύο μεγάλες πλωτές εξέδρες, χωρητικότητας 80 σκαφών περίπου. Και κει να δένουν τα καΐκια των ψαράδων. Η είσοδος του παλιού λιμανιού θα ενισχυθεί, θα επεκταθεί ο μόλος για προστασία από τους ανέμους. Είναι στη συμφωνία, στην υποχρέωση με τον επενδυτή». 
Ακόμα, ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχει συμφωνία να παραχωρηθεί χώρος στα παλιά Σφαγεία, μέσα στη μαρίνα για δημοτικό πάρκινγκ και χώρος για τη φιλοξενία του Ν.Ο. Πύλου. Κι εξήγησε πως «αυτά είναι δεσμευτικά, στη συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - δήμου - Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και των ψαράδων». 
Ο γραμματέας του Συλλόγου Αλιέων της περιοχής Γιώργος Αθανασίου επιβεβαίωσε ότι έχει συμφωνηθεί «να φτιαχθεί ο λιμενοβραχίονας, να γίνουν δύο μπαστούνια για ασφαλή διέλευση και διαμονή των καϊκιών». Ανέφερε πως «έχουμε ζητήσει και χώρο στη μαρίνα, για τη συντήρηση των σκαφών μας και σε καιρό θύελλας τα σκάφη μας να προστατεύονται στη μαρίνα». 
Παρατήρησε ότι «έχει συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ να γίνουν πρώτα αυτά και μετά να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει η μαρίνα. Το μισό λιμάνι να είναι για τους ψαράδες, έχουμε 25 επαγγελματικές άδειες». 
Ο ταμίας του συλλόγου Βασίλης Μυλωνάς μας είπε ότι έχουν συμφωνήσει «να μας φτιάξουν απάνεμο το λιμάνι, όταν θα φτιαχθεί η μαρίνα. Και ζητάμε και ένα χώρο να βγάζουμε τα σκάφη μας για συντήρηση, με τις προϋποθέσεις που θέλουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου