Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

“Athens Democracy Forum”: Από την Αθήνα στην…Costa Navarino με υψηλούς προσκεκλημένους


«Λύσεις για έναν κόσμο που αλλάζει». Αυτή είναι η κεντρική θεματική του φετινού Athens Democracy Forum, του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνουν οι New York Times σε συνεργασία με την «Καθημερινή», τον Δήμο Αθηναίων και το Ταμείο Δημοκρατίας του ΟΗΕ, το οποίο ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου γίνεται αναφορά σε ένα κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι, με τις πρόσφατες εξελίξεις «να ανατρέπουν θεμελιώδεις πεποιθήσεις για την παγκοσμιοποίηση, τη διεθνή συνεργασία και τη μακροβιότητα της Δημοκρατίας». Οι διοργανωτές διερωτώνται, υπό τη σκιά της προεδρίας Τραμπ: «Αντικαθίσταται το δυτικό πνεύμα της ενσωμάτωσης και της ανοιχτής κοινωνίας από τείχη, μεταφορικά και πραγματικά;».
Μεταξύ των διεθνούς ακτινοβολίας ομιλητών που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο είναι η Μάργκοτ Βάλστρομ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ και η υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Κένυας Αμίνα Μοχάμεντ. Συντονιστές των συζητήσεων θα είναι δημοσιογράφοι των New York Times. Στο συνέδριο θα μιλήσει, επίσης, ο Φελίπε Γκονζάλες, πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 1982 έως το 1996, η σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία της χώρας στη μετά Φράνκο εποχή.
 
Το βραβείο Δημοκρατίας
 
Την Πέμπτη το πρωί, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα απονείμει στον κ. Γκονζάλες το «βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών». Η βράβευση θα λάβει χώρα σε ειδική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά του νέου θεσμού. Πέρυσι, είχε βραβευθεί ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch).
Την Παρασκευή στις 3.30 μ.μ., με αφορμή το συνέδριο, η «Καθημερινή» διοργανώνει συζήτηση μεταξύ του διευθυντή της, Αλέξη Παπαχελά, και του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου των New York Times, Μαρκ Τόμσον, με θέμα «Τραμπ, Brexit και η κρίση στον πολιτικό λόγο». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το Σαββατοκύριακο, το συνέδριο θα μεταφερθεί για ακόμη μία χρονιά στο Costa Navarino, όπου οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στο θέμα της σχέσης του κινηματογράφου με τη Δημοκρατία.
To Athens Democracy Forum έχει κάνει μεγάλα βήματα ανάπτυξης από το 2013, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά, ως μια δίωρη εκδήλωση στη Στοά του Αττάλου.
 Κεντρικό ρόλο στην αρχική έμπνευση, αλλά και στην εξέλιξη της εκδήλωσης, είχε ο Αχιλλέας Τσάλτας, αντιπρόεδρος των New York Times με ευθύνη για τα συνέδρια και την καινοτομία. Μιλώντας πέρυσι στην «Κ» μετά το τέλος του συνεδρίου, ο κ. Τσάλτας εξηγούσε το όραμα του ιδίου και του πρόεδρου του Δ.Σ. της New York Times Company, να μετατραπεί το Athens Democracy Forum σε ένα «Νταβός της Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου