Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίττας Του Μανιατακείου Ιδρύματος



Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Μανιατακείου Ιδρύματος στο Roof Garden της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γεώργιος Μέργος, Ομότιμος Καθηγητής στον Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά & Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου, καλωσόρισε τους καλεσμένους και ευχήθηκε καλή χρονιά. Ανέφερε ότι το 2017 ήταν για το Ίδρυμα μια χρονιά πλούσια σε δράσεις πολιτιστικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού περιεχομένου και ότι αυτό οφείλεται στη συνεργασία του με σημαντικούς φορείς και ιδρύματα, μνημονεύοντας τους πιο σημαντικούς.

Ο καθηγητής κύριος Μέργος παρουσίασε συνοπτικά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «InHeriT: Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης», ένα 3ετές ερευνητικό πρόγραμμα Erasmus+ στο οποίο συμμετέχουν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Middlesex University, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Πανεπιστημίου Νέαπολις Πάφου, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου Χανίων και το Fondazione Flaminia της Ραβέννα. Τόνισε τις δύο επιτυχημένες διοργανώσεις του Ιδρύματος στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος: α) το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η Οικονομική Αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Οικονομικά Οφέλη, Κοινωνικές Ευκαιρίες και Προκλήσεις της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Αειφόρο Ανάπτυξη»  (12-13 Μαΐου 2016, στο συνεδριακό κέντρο «ΕΞΕΛΙΞΗ-Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας» του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς) και β) το «1ο Τοπικό Σεμινάριο InHeriT Στη Μεσσηνία: Προαγωγή Της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης» (2-6 Οκτωβρίου 2017). Αναφέρθηκε στη νέα αντίληψη περί χρήσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τρόπο όμως που δεν την ευτελίζει αλλά την αξιοποιεί και που ταυτόχρονα την αναγνωρίζει ως ατμομηχανή, αλλά και ως καταλύτη βιώσιμης ανάπτυξης. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η διεθνής εμπειρία είναι πλούσια σε παραδείγματα όπου η επιτυχής εφαρμογή της νέας αυτής αντίληψης αντέστρεψε την παρακμή και οδήγησε σε οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras, ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά. Συνεχάρη το Ίδρυμα για τις πρωτοβουλίες του, ευχαρίστησε τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Ιδρύματος για την φιλία τους και υπογράμμισε ότι η πρεσβεία της Ιταλίας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης και αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, στη συμβολή του Ιδρύματος και των ιδρυτών του στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του δήμου και της ευρύτερης περιφέρειας καθώς επίσης και στη συνεργασία για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος για την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση της μελέτης ανέγερσης σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου της Τοπικής Κοινότητας της Κορώνης.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κορωναίων Αθήνας «Παναγία Ελεήστρια», Βασίλης Αποστολόπουλος, ευχήθηκε καλή χρονιά και ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη φιλοξενία στα γραφεία του στην Αθήνα καθώς επίσης ευχαρίστησε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομο για την παραχώρηση του αύλιου χώρου της Παναγίας Ελεήστριας για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος στην Κορώνη.
Τέλος, ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, ευχαρίστησε όλους τους καλεσμένους για την παρουσία τους και ανέφερε ότι το Μανιατάκειον Ίδρυμα είναι πάντα σε αρμονική συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και τη Μητρόπολη Μεσσηνίας με στόχο την γενικότερη αναβάθμιση της Κορώνης και του ευρύτερου Δήμου. Τόνισε ότι το σχολείο που θα κτισθεί στην Κορώνη, επιλύει οριστικά ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινότητας και θα αποτελέσει έργο πνοής για την περιοχή. Πέρα από τον όποιο συμβολικό του χαρακτήρα, που συνδέεται με την πολιτική παιδείας έχει και σαφή κυριολεκτικό χαρακτήρα αφού θα συμβάλει στην ασφάλεια των μαθητών και θα προσθέσει ένα ακόμη έργο υποδομών στη Δημοτική Αρχή.
Με την ευχή για ένα νέο έτος καρποφόρο, γεμάτο υγεία έκοψε την πίττα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος. Τόνισε ότι το Ίδρυμα δίνει εξωστρέφεια στη Μεσσηνία και ταυτόχρονα κινητοποιεί την τοπική κοινωνία. Η σύζευξη αυτών των δύο παραγόντων σε συνδυασμό με το όραμα του Ιδρύματος θα οδηγήσουν «σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής και άλλοι φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου