Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΘΩΝΗ



Σε μια συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή το πρωί τα αποκαλυπτήρια των τιμητικών πλακών εις μνήμην των θυμάτων των τραγωδιών Nino Bixio στην Πύλο και Sebastiano Veniero στη Μεθώνη, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εκδήλωση, η οποία χωριζόνταν σε δύο μέρη, ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια των τιμητικών πλακετών σε Πύλο και Μεθώνη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, την Εκπρόσωπο της Αυστραλιανής Πρεσβείας Λουισιάνα Καλφαγιάν και τον Εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής Τιμητικών Πλακετών για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - ιστορικό Τζιμ Κλέιβεν.


Στον χαιρετισμό που ακολούθησε των αποκαλυπτηρίων από τον Δήμαρχο, σημειώθηκε ότι το κυρίαρχο αίσθημα εκείνης της ημέρας ήταν αυτό της εθνικής υπερηφάνειας. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Αισθάνομαι βαθιά υπερήφανος που ο τόπος μου στις τραγωδίες που διαδραματίστηκαν τότε έδειξε το απαιτούμενο σθένος και βοήθησε τους πληγέντες αποδεικνύοντας έμπρακτα τα ήθη των Ελλήνων.».

Με τη σειρά της χαιρέτισε την εκδήλωση και η εκπρόσωπος της Αυστραλιανής Πρεσβείας Λουισιάνα Καλφαγιάν, εκ μέρους της Πρέσβειρας της Αυστραλίας στην Ελλάδα, αναφερόμενη και η ίδια στη σημαντικότητα τέτοιων τελετών για τη διαφύλαξη της ιστορίας μας και την τίμηση των θυμάτων του Πολέμου.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Παμπυλιακή Αδελφότητα Μελβούρνης «το Ναυαρίνο», την Παμμεσηνιακή Αδελφότητα Αυστραλίας «Παπαφλέσσας», την Ομοσπονδία των Μεσσηνιακών Οργανισμών Μελβούρνης και Βικτώριας Αυστραλίας, καθώς και τον Ιστορικό Τζιμ Κλέιβεν για την πρωτοβουλία και την υποστήριξή τους να αναγερθούν αυτές οι τιμητικές πλάκες στην Πύλο και τη Μεθώνη, υπογραμμίζοντας ότι: «αυτά τα μνημεία εκθεάζουν τον αγώνα και τις θυσίες τόσο των θυμάτων των τραγωδιών, όσο και των ντόπιων, που με τις πενιχρές τους τότε δυνατότητες βοήθησαν τους συμμάχους στρατιώτες, δείχνοντας τι εστί φιλότιμο».

Πανηγυρικούς της Ημέρας εκφώνησαν η Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Ηλιάνα Κονδυλοπούλου και ο Ιστορικός Τζιμ Κλέιβεν, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα των δύο ναυαγιών, βασισμένη σε μαρτυρίες από επιζήσαντες των τραγωδιών και από ντόπιους κατοίκους.

Από την τελετή δεν έλειψαν και οι εκφωνήσεις, εις μνήμη των θυμάτων, με αποσπάσματα από σημαντικά ποιητικά έργα, από την εγγονή Αυστραλιανής Νοσοκόμας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ελίζαμπεθ Στιούαρντ και την Eκπρόσωπο του Συλλόγου Βρετανών Βετεράνων της Ελληνικής Εκστρατείας, Πάρκινς.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πύλου και Μεθώνης συμμετείχαν στην εκδήλωση με τις παραδοσιακές τοπικές φορεσιές τους δείχνοντας για ακόμα μια φορά την υποστήριξή τους στο εθιμοτυπικό έργο του Δήμου για τη διαφύλαξη της τοπικής μας ιστορίας.

Η εκδήλωση έκλεισε στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης με ομιλίες και οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν η Οργανωτική Επιτροπή Τιμητικών Πλακετών για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, Αντώνης Τσιρίγος. Συγκινητική ήταν η στιγμή οπου ο επιζών της τραγωδίας Nino Βιxio στην Πύλο, Μπιλ Ράντ-ετών 101, του οποίου όνειρο ήταν η δημιουργία των εν λόγω μνημείων, έστειλε έναν σύντομο χαιρετισμό, εξαίρωντας το φιλότιμο των ντόπιων τότε κατοίκων της περιοχής που με κίνδυνο τη ζωή τους τάισαν και ζέσταναν τους συμμάχους στρατιώτες πολέμου.

Το παρών στην τελετή έδωσαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας Απόστολος Γκούνης, ο Λιμενάρχης Πύλου Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο Διοικητής του Α.Τ. Πύλου Δημήτρης Ροϊδης, η Προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου Παγώνα Διονυσοπούλου τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος, τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Πύλου και Μεθώνης, ο Βουλευτής Αυστραλίας Ευστάθιος Γεωργανάς, ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Διακυνοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Ιωάννης Πανταζόπουλος και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή και από ξένα κράτη.

Λίγα λόγια για τις τραγωδίες
Στις 17 Αυγούστου του ’42 το πλοίο Nino Bixio, μετέφερε 2.000 συμμάχους αιχμαλώτους στρατιώτες από τη Λιβύη με προορισμό ένα στρατόπεδο στην Ιταλία, όταν, 12 ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, πυρπολήθηκε από ένα συμμαχικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο άνω των 300 στρατιωτών. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του  ’41, το Sebastiano Veniero-Jason είχε πυρποληθεί ανοιχτά της Μεθώνης, αφαιρώντας τη ζωή σε περισσότερους από 500 στρατιώτες, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, οι οποίοι έφταναν τους 1.600, με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, τοποθέτησαν σε προσωρινούς τάφους όσα σώματα ξέβρασε η θάλασσα στις ακτές της Μεθώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου