Για την Πέμπτη 24 Μαΐου διέκοψε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας τη δίκη με κατηγορούμενους τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη (κάθισαν στο εδώλιο) για τη φωτιά στο ΧΑΔΑ της Πύλου στον “Αγιο Νικόλαο”, τον Ιούνιο του 2014 και ευρύτερα για περιβαλλοντικές παραβάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι συνήγοροι των δύο πλευρών δήλωναν αναρμόδιοι για το φορέα και το πρόσωπο που εκπροσωπούσαν κι έριχναν την ευθύνη ο ένας στον άλλον.
Ο δικηγόρος του κ. Τατούλη Ηλίας Κοκκίνης υποστήριξε ότι το κατηγορητήριο είναι εσφαλμένο και την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων είχαν ο ΦΟΔΣΑ και ο δήμος. Μάλιστα, παρουσίασε έγγραφο του κ. Καφαντάρη ότι επιτρέπει την καύση των σκουπιδιών.
Οι συνήγοροι του κ. Καφαντάρη Γεωργία Βισβίκη και Μαρία Βεζυρέα υποστήριξαν ότι ο δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης, την οποία, κατά την άποψή τους, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη μεταβίβασε στην Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη. Ανέφεραν ότι ο δήμος πήρε προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο για να εναποθέσει σκουπίδια στον ΧΑΔΑ που είχε σταματήσει να λειτουργεί για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς ο δεματοποιητής είχε κορεστεί και είχε γεμίσει με 10.000 δέματα σκουπιδιών.
Την αρμοδιότητα του κ. Τατούλη υποστήριξε ο πολιτικός ενάγων και μηνυτής της υπόθεσης Παναγιώτης Γιαννόπουλος (δικηγόρος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Πύλου), παρουσιάζοντας σχετικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης, που ο περιφερειάρχης δεν προσέβαλε. Επίσης επέρριψε ευθύνες και στον κ. Καφαντάρη για την επαναλειτουργία του ΧΑΔΑ.
Οι συνήγοροι του κ. Καφαντάρη παρατήρησαν ότι ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος έστελνε συνεχή έγγραφα στον περιφερειάρχη το 2012, το 2013 και το 2014 (πριν την πυρκαγιά), εκφράζοντας την αγωνία του για τα χιλιάδες δέματα σκουπιδιών που είχαν γεμίσει το χώρο και η δεματοποίηση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ο κ. Τατούλης, όμως, όπως ενημέρωσαν, δεν φιλοτιμήθηκε να απαντήσει ούτε μία φορά. Να πει στο δήμαρχο, όπως ισχυρίζονταν ο δικηγόρος του και οι μάρτυρες υπεράσπισης, ότι ο ίδιος και η Περιφέρεια είναι αναρμόδιοι και πως την ευθύνη την έχει ο ΦΟΔΣΑ.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης του περιφερειάρχη ο προϊστάμενος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Παπαηλιού υποστήριξε πως η αιρετή Περιφέρεια δεν είχε καμία αρμοδιότητα. Ανέφερε ότι η υπηρεσία του (πρώην ΔΕΚΕ της κρατικής Περιφέρειας και τώρα Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας) παρέδωσε το δεματοποιητή της Πύλου, όταν εγκαταστάθηκε, στο ΦΟΔΣΑ που ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Ομως ο ίδιος υποστήριξε ότι για να απομακρυνθούν τα δεματοποιημένα σκουπίδια από τον “Αγιο Νικόλαο”, έπρεπε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν γνώριζε αν λειτουργεί ο δεματοποιητής και ο ΧΑΔΑ και αν ο κ. Τατούλης είχε απαντήσει στα έγγραφα του κ. Καφαντάρη.
Ως μάρτυρας εξετάστηκε και ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κυριακούλης Κυριακουλέας, ο οποίος είπε ότι στη θέση του θα πρέπει να ήταν ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων, γιατί η υπηρεσία του έχει την ευθύνη για τον ΧΑΔΑ και το δεματοποιητή της Πύλου. Πάντως, παρατήρησε πως δεν είχαν ενημερωθεί για την επαναλειτουργία του ΧΑΔΑ.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Τατούλη εξετάστηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνέχιση της δίκης, ως μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Καφαντάρη πρόκειται να εξεταστούν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Πετρόπουλος και ο γ.γ. του δήμου Παναγιώτης Καρνούσκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου