Σάββατο 19 Μαΐου 2018

«Σκουπιδομαχίες» Τατούλη – Καφαντάρη για τα σκουπίδια της Πύλου


Στο τριμελές πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, με «πινγκ πονγκ» ευθυνών 
 
 
Το παιχνίδι «σε τίνος τα χέρια θα μείνει η καυτή πατάτα» του ΧΑΔΑ εξελίσσεται από χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, στη δίκη που ξεκίνησε με κατηγορούμενους τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Πύλου- Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, για τη χωματερή του «Αγίου Νικολάου» στην Πύλο.
Αμφότεροι κατηγορούνται για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων, έχοντας επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών, όπως και στις αισθητικές αξίες.
Η εκδίκαση της υπόθεσης χθες ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων και διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας, ενώ θα συνεχισθεί την επόμενη Πέμπτη.
 
Κατηγορίες
Οι κατηγορίες αφορούν στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οπότε είχαν εκδηλωθεί και πυρκαγιές στη χωματερή της Πύλου, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη.
Ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατηγορείται ότι, ενώ με αποφάσεις του κρατικού περιφερειάρχη το 2010 και του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το 2012 του είχαν μεταβιβασθεί οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, αλλά και υλοποίηση των έργων που προβλέπονταν τότε από το ΠΕΣΔΑ, δε φρόντισε για την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης στον Άγιο Νικόλαο Πύλου. Η μονάδα είχε σταμάτησε να λειτουργεί από τα τέλη του 2012 λόγω ανυπαρξίας χώρου εναπόθεσης νέων δεματοποιηθέντων απορριμμάτων, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης της μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Αποτέλεσμα ήταν να λειτουργεί παράνομα η χωματερή, ενώ καθημερινά απορριμματοφόρα του Δήμου, αλλά και ιδιώτες, προέβαιναν σε αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών αποβλήτων, αστικών απορριμμάτων και μπαζών, όπως και εύφλεκτων υλικών.
Ο δε δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κατηγορείται για παράνομη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και ότι επέτρεπε την ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων και αποβλήτων από τα απορριμματοφόρα του Δήμου και ιδιώτες.
 
«Καυτή πατάτα»
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία και οι δύο πλευρές των κατηγορουμένων επιδίωξαν με ισχυρισμούς να αποδείξουν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα για το θέμα, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές που είτε οι δικηγόροι με τις ερωτήσεις τους είτε οι μάρτυρες έριχναν «με τρόπο» τις ευθύνες στον έναν ή στον άλλον κατηγορούμενο.
Η δίκη ξεκίνησε με απόρριψη του αιτήματος να καταθέσει ως μάρτυρας πολιτικής αγωγής ο Ηλίας Κανάκης.
Κατά τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η μεν Περιφέρεια δεν έχει ευθύνη, καθότι δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης των αποβλήτων και λειτουργίας του δεματοποιητή. Μάλιστα, ο δικηγόρος του κ. Τατούλη είπε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους και στο φορέα διαχείρισης.
Από τη, δε, πλευρά του Δήμου Πύλου-Νέστορος, επισημάνθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι ο δήμαρχος δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, παρά μόνο αποκομιδής και μεταφοράς τους στο χώρο που βρίσκεται ο δεματοποιητής.
Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν χθες ήταν μηνυτής και δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Παν. Γιαννόπουλος, καθώς έχει ασχοληθεί με τα κοινά της περιοχής, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα με το ΧΑΔΑ και τις παρανομίες που έχουν επισημάνει υπηρεσίες σε ελέγχους τους.
Επίσης, κατέθεσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, που μίλησε για ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, αλλά και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος, παρά μόνο την εγκατάσταση του δεματοποιητή.
Ο εργολάβος που είχε αναλάβει τη μεταφορά των σκουπιδιών στο δεματοποιητή μίλησε για τη σύμβαση που είχε υπογράψει για το εν λόγω έργο, αλλά τόνισε ότι μετά το 2012 που σταμάτησε να λειτουργεί η μονάδα δεν ξέρει πού πήγαιναν τα σκουπίδια.
Ως τελευταία μάρτυρας για χθες κατέθεσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, η οποία είπε ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ΧΑΔΑ, έχει εκδοθεί απόφαση για την αποκατάστασή του. Μάλιστα, δήλωσε ότι οι Δήμοι έχουν δύο δυνατότητες για την προσωρινή διαχείριση: είτε να κηρυχτεί η περιοχή τους σε κατάσταση έκτατης ανάγκης είτε να βρουν ένα χώρο που θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένους όρους. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ένταση με τους συνηγόρους υπεράσπισης του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, όταν η κα Νικολάκου ανέφερε ότι για τους Δήμους είναι πιο φτηνή η λύση να ρίχνουν χύδην τα σκουπίδια από το να τα δεματοποιούν.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου