Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ο Τσικλητήρας συνδέει την Πύλο με τη Σουηδία

  
Ενας Ελληνας πρωταθλητής των αρχών του περασμένου αιώνα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο και την αφορμή για μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Πύλου - Νέστορος και της Σουηδίας, στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οσο κι αν αρχικά μπορεί να προκαλεί απορία η διασύνδεση αυτή, η λύση στο... μυστήριο είναι εξαιρετικά εύκολη, καθώς ο πρωταθλητής δεν είναι άλλος από τον Πύλιο Κωστή Τσικλητήρα, χρυσό ολυμπιονίκη στο μήκος άνευ φοράς και χάλκινος στο ύψος άνευ φοράς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, που διοργάνωσε η Σουηδική Κεντρική Ενωση για την Προαγωγή του Αθλητισμού (SCIF / Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande), η οποία ιδρύθηκε το 1897.
Μέλη της Ενωσης επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τη γενέτειρα του Κ. Τσικλητήρα -αρχικά το 2013- με προτροπή Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία, καθώς ενημερώθηκαν ότι το σπίτι του ολυμπιονίκη όχι μόνο σώζεται, αλλά έχει αναδειχθεί κιόλας. 

Οπως είπε στην “Ε” η Γκουνίλα Λίντιεν (Gunilla Lydén), μέλος της Επιτροπής Ιστορίας, Μουσείων και Αθλητισμού της SCIF, η ίδια ενημερώθηκε από τον Θανάση Ψαρούλη, μετά τη γνωριμία της μαζί του πριν μερικά χρόνια και έκτοτε έχει ξεκινήσει σειρά επαφών, πότε στην Πύλο και πότε στη Στοκχόλμη, μεταξύ του Δήμου Πύλου - Νέστορος και της SCIF -η οποία, σημειωτέον, τελεί υπό την αιγίδα του Βασιλικού Οίκου της Σουηδίας από την ίδρυσή της. 
Η πρόσφατη επίσκεψη μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης στην Πύλο έγινε μετά από πρόσκληση του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, με αφορμή το τρισάγιο που τελέσθηκε ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου στον ανδριάντα του Κωστή Τσικλητήρα. Πέρυσι, ήταν ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος που είχε βρεθεί στη Στοκχόλμη, όπου εκτός από συναντήσεις με τη διοίκηση της SCIF, επισκέφθηκε και το στάδιο στο οποίο διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1912, την κατασκευή του οποίου τότε είχε ανα- λάβει η Ενωση. 
Οπως λέει στην “Ε” ο Λέναρτ Αχλγκρέν (Lennart Ahlgren) πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην τελετή που έγινε στις 21 Μαΐου στην Πύλο βρέθηκαν εκτός από τον ίδιο, η γραμματέας της Επιτροπής Κερστίν Μπόντιν (Kerstin Bodin) και τα μέλη Χρίστερ Λινέλ (Christer Lignell) και Οκε Γιόνσον (ke Jönsson) -με τον τελευταίο να αποτελεί επίσης μέλος και στην Επιτροπή Ιστορίας, Μουσείων και Αθλητισμού της SCIF. 
“Εχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη φιλία μεταξύ της SCIF και του Δήμου Πύλου - Νέστορος” σημειώνει ο Λέναρτ Αχλγκρέν, προσθέτοντας ότι στις μέχρι τώρα επαφές με τη δημοτική αρχή έχει συζητηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του αρχοντικού Τσικλητήρα στην Πύλο, σε συνεργασία του δήμου με την Ενωση, αλλά ο χρόνος και ο τρόπος για αυτό “θα εξαρτηθεί από τον δήμαρχο” όπως σημειώνει ο Σουηδός αξιωματούχος. 
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα μέλη της SCIF με τον Δ. Καφαντάρη, του επέδωσαν, μεταξύ άλλων, μια αυθεντική διαφημιστική αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων της Στοκχόλμης το 1912, αλλά και ένα φιλμ αφιερωμένο στους αγώνες αυτούς, με ιδιαίτερη αναφορά φυσικά στον Κωστή Τσικλητήρα. 
Στο πλαίσιο της παραμονής τους στη Μεσσηνία, οι Σουηδοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τα κάστρα της Πύλου, καθώς και τα μνημεία των πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τα οποία βρίσκονται στη Σφακτηρία, ενώ ξεναγήθηκαν και στο Ανάκτορο του Νέστορα στον Εγκλιανό. Παράλληλα, βρήκαν την ευκαιρία να μεταβούν και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ κατέθεσαν και στεφάνι στην προτομή του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου