Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ νέα ώθηση αναγκαία για το αεροδρόμιο

"Χαμηλή πτήση" με μικρή αύξηση 4,05% στις διεθνείς αφίξεις και "αναγκαστική προσγείωση" με μείωση 33% στις αφίξεις Ελλήνων (εξαιτίας της διακοπής του δρομολογίου με το "Ελ. Βενιζέλος") παρουσίασε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας το πρώτο δεκάμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι το αεροδρόμιο χρειάζεται μια νέα ώθηση, μετά την αρχική λειτουργία της Costa Navarino το 2010, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις τουριστικές ανάγκες της Πελοποννήσου. Γι’ αυτό πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησής του, ώστε να γίνουν το συντομότερο δυνατό τόσο η αναβάθμιση των υποδομών όσο και η προβολή και προώθησή του στη διεθνή αγορά. 
Η άμεση αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου της Καλαμάτας κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία, αφού το σημερινό κτήριο και οι θέσεις στάθμευσης των αεροσκαφών με δυσκολία θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που δημιουργεί η λειτουργία των μονάδων της Costa Nanarino στη Γιάλοβα (το 2020) και στη Βελίκα (λίγα χρόνια αργότερα). 

Σε κάθε περίπτωση η άφιξη 125.490 αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε μια χρονιά που πανελλαδικά οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια, μάλλον προβληματισμό παρά ευχάριστα συναισθήματα προκαλεί στην επιχειρηματική κοινότητα. 
Προβληματισμό προκαλεί επίσης και η μικρή ποσοστιαία αύξηση (2,8%) των διεθνών πτήσεων, καθώς το πρώτο δεκάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας 1.983 πτήσεις, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί 1.928. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά στοιχεία με τις εθνικότητες των τουριστών που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αφού σύμφωνα με αυτά 1 στους 2 τουρίστες που έρχεται στη Μεσσηνία είναι Βρετανός ή Γερμανός. 
Αναλυτικά οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ανά μήνα και ανά εθνικότητα παρουσιάζονται στους πίνακες. 
Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου