Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΥΡΝΟΣ ΣΤΗΝ “Ε” “H χειρότερη χρονιά για το ελαιόλαδο”

H χειρότερη χρονιά για το ελαιόλαδο είναι η φετινή, σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος.
 Επιβεβαίωσε ότι εξαιτίας των ζημιών από το δάκο, και κυρίως από το γλοιοσπόριο, η ποιότητα είναι από υποβαθμισμένη έως τραγική, καθώς τα περισσότερα λάδια βγαίνουν με οξύτητα από 1 μέχρι και πάνω από 2.Τα λάδια αυτά βρίσκονται στα αζήτητα κι η τιμή τους έχει πέσει και κάτω από 2 ευρώ. 
Στα πιο ποιοτικά λάδια, η τιμή είναι στα 3 ευρώ τα 5 δέκατα, στα 2,90 τα 6 δέκατα, κι από 'κεί και πάνω μείον 10 λεπτά ανά δέκατο μέχρι τα 8 δέκατα.

«Η ελαιοκομική περίοδος για εμάς είναι στη μέση. Η ζημιά ήταν μεγάλη από το “Ζορμπά”, από τους ισχυρούς ανέμους» μας είπε ο κ. Σύρνος - και ανέφερε ότι οι μαυρολιές που είναι πρώιμες χτυπήθηκαν περισσότερο. Ωστόσο, παρατήρησε ότι το λάδι από τις μαυρολιές ήταν καλό, στα 5 δέκατα, κι έβγαλαν πάνω από 200 τόνους. Για την κορωνέικη οι οξύτητες είναι γενικά από 6 δέκατα μέχρι 1,5 και παραπάνω. “Είμαι 27 χρόνια πρόεδρος του συνεταιρισμού και τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει” τόνισε ο κ. Σύρνος όσον αφορά τις τιμές και την ποιότητα. 
Εκτίμησε πως “και ο δάκος έπαιξε ρόλο, αλλά κυρίως οι καιρικές συνθήκες, που έφεραν το γλοιοσπόριο και την κερκόσπορα: Η μεγάλη ζέστη και η υγρασία τα βράδια”. Το εύρος των τιμών είναι από 3 ευρώ για τα 5 δέκατα μέχρι 1,80 ευρώ το δυάρι, ενώ χθες το πρωί παραγωγός έβγαλε λάδι με οξύτητα 2,15... Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του Α.Σ. Κορυφασίου παρατήρησε ότι “έχουν γεμίσει οι δεξαμενές του συνεταιρισμού. Από άσο και πάνω δεν αγοράζουν οι έμποροι. Θέλουν από 5 μέχρι 8 δέκατα, που είναι λίγα”. 
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου