Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Κάτω από τα 3 ευρώ όλες οι ποιότητες ελαιολάδου

Η ολοκλήρωση της φετινής ελαιοκομικής περιόδου επιβεβαιώνει ότι ήταν τραγική και η χειρότερη χρονιά για τους Μεσσήνιους παραγωγούς εδώ και πολλά χρόνια. Η τιμή του ελαιολάδου είναι στα 2,60 ευρώ με οξύτητα 7 δέκατα, γιατί αυτή είναι η καλύτερη ποιότητα σε πολύ μικρές ποσότητες που βγαίνει αυτή την εποχή. 
Οι πρόεδροι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος και του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης τονίζουν στην “Ε” την καταστροφή που έχει επέλθει και θα έχει τραγικές συνέπειες στην αγορά, ενώ σημειώνουν πως πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα στην πολιτική για το ελαιόλαδο και να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία της δακοκτονίας.

Ειδικότερα, πηγές της αγοράς ελαιολάδου μας ενημέρωσαν ότι η τιμή για τα καλύτερα λάδια που υπάρχουν αυτή την περίοδο, είναι κάτω από τα 3 ευρώ, διαμορφώνονται στα 2,60 ευρώ τα 7 δέκατα. Και την οξύτητα αυτή έχει το πιο ποιοτικό προϊόν που παράγεται στη Μεσσηνία τούτη την εποχή. Μας επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να είναι καλύτερη, παρά τη φετινή καταστροφή στην ελληνική παραγωγή, γιατί στα 2,60 με 2,70 ευρώ είναι η τιμή για τα 2 και 3 δέκατα, τα πολύ ποιοτικά λάδια στην Ισπανία, που υπολογίζεται να ολοκληρώσει τη χρονιά με 1,8 εκ. τόνους παραγωγή. Οι ίδιες πηγές συμφώνησαν πως είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, που “θα πέσει πείνα στη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο, σε κάθε ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας”. Παρατήρησαν επίσης ότι πέρα από την κακή ελαιοπαραγωγικά χρονιά, είναι πολλοί οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι Μεσσήνιοι και οι Ελληνες παραγωγοί, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση. 
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος, αφού μας πληροφόρησε ότι “η παραγωγή ολοκληρώνεται και στην περιοχή (του πρώην Δήμου Αριστομένη) πιο νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές”, επιβεβαίωσε πως “τα πράγματα είναι τραγικά και σε παραγωγή και στην ποιότητα που είναι υποβαθμισμένη, από άσο και πάνω”. Ανέφερε ότι “η παραγωγή καλών λαδιών εξαρτάται από την καλλιεργητική φροντίδα. Ο ενημερωμένος, ο επαγγελματίας αγρότης είχε καλά λάδια”. Παρατήρησε πως “έχουμε πλέον χαρακτηριστικά τροπικού κλίματος” κι εξέφρασε την ελπίδα τη νέα χρονιά και τα επόμενα χρόνια να μην επαναληφθεί η φετινή κλιματική διαταραχή. Επεσήμανε ότι η δακοκτονία “είναι κατώτερη των περιστάσεων, δεν είναι ορθός ο τρόπος διαχείρισης. Οταν υπάρχει δάκος, πρέπει να καταπολεμάται”. 
Μιλώντας για το μέγεθος της καταστροφής, σημείωσε πως “πολλοί παραγωγοί δεν έβγαλαν λάδι ούτε για να φάνε. Ούτε το 1,5% της παραγωγής δεν είναι με 3 και 4 δέκατα. Ηταν η χειρότερη χρονιά όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι και στην παραγωγή και στην ποιότητα και τις τιμές. Ακόμα και το 2016 που είχαμε άσχημη χρονιά, ήταν πολύ καλύτερες οι τιμές”. 
Ο Στ. Αδαμόπουλος εκτίμησε ότι “δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά τα πράγματα. Δεν υπάρχει διαχείριση, πολιτική του κράτους” κι επεσήμανε: “Πρέπει να δοθεί λύση με τη δακοκτονία, έχουν γίνει επισημάνσεις. Πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα, γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και δεν μπορούμε να επιβιώσουμε”. 
Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης, αφού μας είπε ότι τώρα βγαίνουν τα τελευταία λάδια στην Ανω Μεσσηνία, σημείωσε πως “είναι είδος πολυτελείας τα καλά λάδια, ήταν λίγα τα 4 δέκατα. Από άσο και πάνω είναι η πλειοψηφία”. Επιβεβαίωσε ότι “στα 2,60 με 2,70 ευρώ είναι η καλύτερη τιμή του ελαιολάδου που βγαίνει αυτή την περίοδο. Η υψηλότερη τιμή για φέτος ήταν 3 ευρώ και κάτι παραπάνω”. Τόνισε ότι “τόσο άσχημη χρονιά σε ποσότητα και ποιότητα δεν έχω ξανασυναντήσει. Τα πράγματα είναι τραγικά και θα το δούμε στην αγορά το επόμενο διάστημα”. 
Παρατήρησε πως “θα πρέπει να δούμε άμεσα το τι θα πρέπει να κάνουμε, τι μπορούμε” για τη δακοκτονία και διευκρίνισε ότι “αν αποδεχθούμε ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις διαδικασίες. Να μην είμαστε έρμαια του καιρού”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου