Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Η ελιά μειώνει τη χοληστερόλη

Η διατροφή μας περιλαμβάνει μια σειρά φαγητών που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Ενα σαφές παράδειγμα αυτού είναι η ελιά, που είναι πάντα παρούσα στη διατροφή πολλών νοικοκυριών. 
Πολλοί αγνοούν ότι η ελιά είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε συστατικά λιπαρών υψηλής ποιότητας. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μεγάλη ποσότητα μεταλλευμάτων και σημαντική περιεκτικότητα καροτενίων (προβιταμίνη Α), βιταμίνη C και θειαμίνη. Επιπλέον, περιέχει μια καλή ποσότητα φυτικών ινών και έχει 150 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
 
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λίπη και συνιστάται η κατανάλωσή του, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών: E, A, D και K. Συνιστάται η καθημερινή του κατανάλωση και για την υγεία της καρδιάς. 
Ενα ακόμη όφελος της ελιάς είναι ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι πολύ αποτελεσματική σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης, καθώς έχει μεγάλη αγγειοδιασταλτική δράση. Ενεργεί ως διουρητικό το οποίο βοηθά στην εξάλειψη των τοξικών ουσιών από το σώμα, είναι πολύ επωφελής για τη θεραπεία του διαβήτη, της ηπατικής φλεγμονής και τους χολόλιθους. 

Ενυδατική δράση 
Το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για να μαλακώσει το δέρμα και να προσφέρει περισσότερη ενυδάτωση, με αποτέλεσμα ένα πιο υγιές και ομαλό δέρμα, χωρίς ρυτίδες. Για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων, ειδικά σε ξηρές επιδερμίδες, μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο πρόσωπο με τη μορφή μασάζ ή αναμεμειγμένο με άλλα φυτά, που προορίζονται για την επεξεργασία των κρεμών προσώπου. 
Για τους ανθρώπους που δεν κινούνται πολύ συχνά ή έχουν προβλήματα στα πόδια, το μασάζ με ελαιόλαδο προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση. 

Βελτίωση της μνήμης 
Λέγεται ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να συμβάλει σημαντικά στην επίδραση που έχει η μεσογειακή διατροφή στη μακροζωία. Στην πραγματικότητα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύει από την απώλεια μνήμης και τις γνωστικές λειτουργίες, που συχνά συνδέονται με την ηλικία. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η διατροφή αυτή δεν ενδείκνυται σε πρώιμες ηλικίες. Αν το άτομο χρειάζεται λίπη, θα πρέπει να είναι πιο αραιωμένο, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν τα απαραίτητα γαλακτικά ένζυμα. Οσο αυξάνεται η ηλικία μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση προοδευτικά. 
Κατά τη γήρανση η κατανάλωσή τους θα πρέπει επίσης να μειωθεί, επειδή η θερμιδική δαπάνη είναι χαμηλότερη με την αύξηση της ηλικίας, η μεταβολική ικανότητα μειώνεται και η χοληστερόλη αυξάνεται ανάλογα με την κατανάλωση των λιπών. 
Πηγή: olivenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου