Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Διάλεξη του Μανιατακείου για την τεχνητή νοημοσύνη



Διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Πληροφορικής και μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος Εμμανουήλ Γιαννακουδάκη με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Auditorium του ΔΙΚΕΜΕΣ. 
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη - Μανιατάκη που καλωσόρισε τους καλεσμένους και εισήγαγε το κοινό στο επιστημονικό έργο του ομιλητή. 
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ιωσήφ Παπαδάτος προλόγισε τον καθηγητή Γιαννακουδάκη, τονίζοντας το εύρος και το βάθος της επιστημονικής του έρευνας, καταλήγοντας ότι ο καθηγητής με τη διττή του ιδιότητα ως ερευνητής και επιστήμονας με συμμάχους του τη σκληρή δουλειά, την επιμονή, την υπομονή, το πείσμα και την αυταπάρνηση κάνει την υπέρβαση. 
Στη διάλεξή του ο κ. Γιαννακουδάκης ανέπτυξε το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και τις σχετικές εφαρμογές. Ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) μελετά τους μηχανισμούς της συλλογιστικής σκέψης και της ανθρώπινης νοήμονος συμπεριφοράς, καθώς και την ενσωμάτωση αυτών (σκέψης και συμπεριφοράς) σε μηχανές και σε εξελιγμένες βάσεις δεδομένων που μαθαίνουν και προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Παρουσίασε όλους τους βασικούς τομείς του θέματος και τις σχετικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα τη μηχανοποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, τη ρομποτική, την ανάλυση και σύνθεση φωνής, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τα έμπειρα συστήματα, τη συλλογιστική σκέψη, τη μάθηση, τη λήψη αποφάσεων, τη συμπερασματική, το λογικό προγραμματισμό, τους κβαντικούς υπολογιστές, τους βιολογικούς υπολογιστές, την τηλεκίνηση, την εμφύτευση μνήμης κ.λπ. Τα συμπεράσματα από την ομιλία του είναι τα ακόλουθα: 1) Οι εξελίξεις στον νέο ψηφιακό κόσμο τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς. 2) Παρατηρείται μια αυξανόμενη δυσκολία του κοινού να παρακολουθήσει τις τελευταίες εξελίξεις. 3) Γέννηση, ζωή και θάνατος αποτελούν τους ακρογωνιαίους σταθμούς της υπάρξεώς μας, τους οποίους οφείλουμε να ερευνήσουμε και 4) Θα πρέπει να προσέξουμε το μέλλον μας και να χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να προετοιμαστούμε για τη μεταθανάτια ύπαρξή μας. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής και άλλοι φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο. Με την ομιλία του καθηγητή Γιαννακουδάκη εγκαινιάστηκε μια νέα δραστηριότητα του Μανιατακείου Ιδρύματος που περιλαμβάνει διαλέξεις επιστημονικού ενδιαφέροντος με θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και άλλα που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου