Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ EVO IOOC Ανάγκη για εθνική ταυτότητα στο ελαιόλαδο

Στην Καλαμάτα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Ιταλός πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιόλαδου EVO IOOC, Dr Antonio Giuseppe Laurο, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών με τυποποιητές και τοπικά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με αφορμή την παρουσία του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο Dr Lauro πραγματοποίησε ενημέρωση για ζητήματα γύρω από το ελαιόλαδο στο “Τροφοπωλείο 51”. Εκεί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού ελαιολάδου μέσα από την καθιέρωση brand με σαφή εθνική ταυτότητα, καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διείσδυση στις διεθνείς αγορές.
 
"Οποιος αντιμετώπισε τα καινούργια προβλήματα με παλιές ιδέες, καταστράφηκε" τόνισε χαρακτηριστικά. Μίλησε για τους νέους κινδύνους, όπως το γλοιοσπόριο, και έκανε αναφορές στις απώλειες παραγωγής που είχαν από αυτό τον παράγοντα οι ελαιοπαραγωγικές χώρες. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είχε μόνο 250.000 τόνους παραγωγή, ενώ η Ιταλία απώλεσε το 62% της συνολικής ετήσιας παραγωγής της. Μιλώντας για την οξύτητα, είπε πως είναι το τελευταίο ίσως μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί τον κλάδο, αφού η νομοθεσία επιτρέπει οξύτητα έως 0,8 στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό που προτάσσει ο ίδιος είναι τα στοιχεία του οργανοληπτικού ελέγχου, και εκεί τονίζει πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα. 
Γενικότερα για την προώθηση του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές, παρατηρεί πως η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα, με συνέπεια να μένει πίσω. Σχολίασε δε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια κινητικότητα από φορείς και ομάδες παραγωγούς, αλλά και από το κράτος, στη λογική όμως της συγχρηματοδότησης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς - ώστε να υπάρξει συνέχεια και να μην "παγώσουν" όλα όταν τελειώσει η δημόσια χρηματοδότηση. Και πάντα στη λογική καθιέρωσης του ελληνικού brand, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση επιχειρηματικών brands. Μεταξύ άλλων ο Dr Lauro στάθηκε στα "όπλα" των παραγωγών για να έχουν έναν προσεγμένο ελαιώνα, τονίζοντας την ανάγκη για καλό κλάδεμα και σωστή λίπανση. Τέλος, ερωτώμενος για τις εντυπώσεις του από τη Μεσσηνία, την οποία δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται, ο πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιόλαδου EVO IOOC δήλωσε θαυμαστής της περιοχής μας, αναγνωρίζοντας την ποιοτική ιδιαιτερότητα του τοπικού ελαιόλαδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου