Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης στην Πύλο


Άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο λιμάνι της Πύλου από το οικείο Λιμεναρχείο. Σκοπός είναι η αξιολόγηση του βαθμού ενεργοποίησης του τοπικού Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης, που συνίσταται:
-στη διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας του προσωπικού, καθώς και των φορέων που εμπλέκονται, στην εφαρμογή του οπτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης και στον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών με τη λήψη κατάλληλων μέτρων για βελτίωση
-στην αξιολόγηση των ενεργειών και τη λήψη μέτρων για τη βελτιστοποίηση ενεργοποίησης του τοπικού σχεδίου.
 
Σενάριο
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σήμερα νωρίς το πρωί, λίγο πριν από τις 7.00, το Λιμεναρχείο Πύλου ενημερώνεται από τον κυβερνήτη του Ε/Γ-Τ/Ρ ΣΑΝΤΙΝΟ Ν.Π. 34, που ελλιμενίζεται στο λιμένα της Πύλου, ότι υπάρχουν διάσπαρτες κηλίδες, διαστάσεων από 30 – 40 μ., μήκους Χ 1 έως 1,5 μ. πλάτους, ρύπανση από μείγματα πετρελαιοειδών, σε θαλάσσια επιφάνεια εντός του όρμου Ναυαρίνου.
Πιθανολογείται η πρόκλησή της κατά τη διάρκεια διαδικασίας πετρέλευσης του Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝΥΣΗΣ» Ν.Κ. 653, το οποίο ελλιμενιζόταν στο λιμένα Πύλου, είχε καταπλεύσει την 4η Ιουνίου 2019 και απέπλευσε τις πρωινές ώρες της 5ης (ενημερώνεται Λιμενική Αρχή επόμενου λιμένα κατάπλου του πλοίου, για λήψη δειγμάτων από τα καύσιμα του πλοίου). Διαπιστώθηκε περαιτέρω η προσβολή ακτών στο νότια τμήμα νησίδας Χελωνήσι και στην περιοχή πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι έντασης 3-4 μποφόρ.
Το σχέδιο προβλέπει ενημέρωση όλων των φορέων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση ρύπανσης (Δήμος Πύλου – Νέστορος, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Πύλου – Νέστορος, και σκαφών), για συνδρομή προσωπικού μέσων και υλικών.
 
Άσκηση
Η άσκηση περιλαμβάνει:
-Αποκλεισμό περιστατικού ρύπανσης, καθώς και πιθανότητας διαφυγής των κηλίδων πετρελαίου. Αποτύπωση στίγματος στο χάρτη. Επικοινωνία και ενημέρωση γειτονικών Λιμενικών Αρχών για ενέργειες προς εντοπισμό υπαίτιου ρύπανσης – ενημέρωση
-Ενεργοποιήθηκαν σκάφη για μεταφορά πλωτού φράγματος. Από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους διαπιστώθηκε η έκταση της ρύπανσης, το είδος των ρυπαντών και τυχόν περαιτέρω χαρακτηριστικά της
-Ενεργοποιείται η Ομάδα Καταπολέμησης Ρύπανσης και εν συνεχεία όλο το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται ομάδα επέμβασης στις προσβεβλημένες ακτές νησίδας, συνεπικουρούμενη από προσωπικό του Δήμου Πύλου. Χρησιμοποιούνται μέσα εργασίας (π.χ. φτυάρια, κάδοι κ.λπ.)
-Ποντίζεται πλωτό φράγμα και επιχειρείται ο εγκλωβισμός της πετρελαιοκηλίδας. Χρησιμοποιούνται απορροφητικά υλικά για συλλογή των εγκλωβισμένων ρυπαντικών ουσιών
-Οι συλλεχθείσες ρυπογόνες ουσίες από τη θάλασσα και τις ακτές προωθούνται για παράδοση σε πιστοποιημένη ευκολία υποδοχής (δεν υπάρχει ανάλογη εγκατάσταση στον λιμένα της Πύλου).

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου