Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

5η Διεθνής Ημερίδα «Πολιτιστική Κληρονομιά & Βιώσιμη Ανάπτυξη» Από Το Μανιατάκειον Ίδρυμα Στην Κορώνη Σε Συνεργασία Με Την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής Και Καναδά



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 η Διεθνής Ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά & Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για Νέους Μεσσήνιους Φοιτητές που διοργανώνει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Την Ημερίδα διοργάνωσε για 5η συνεχόμενη χρονιά το Μανιατάκειον Ίδρυμα στο Κτήμα Μανιατάκη στην Κορώνη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40 ομογενείς φοιτητές, ηλικίας 18 έως 24 χρόνων, εκπρόσωποι του Δήμου Πύλου-Νέστορος, της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης, καθηγητές πανεπιστημίου καθώς και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, η Πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Γραμματέας της Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος και ο Συντονιστής του Θερινού Σχολείου και Γραμματέας της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Τζαλαλής, όπου καλωσόρισαν τους  ομογενείς φοιτητές που παρακολουθούν το Θερινό Σχολείο. Τονίστηκε ότι  οι νέοι που παρακολουθούν 14 χρόνια το Θερινό Σχολείο γίνονται πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους και συντελούν στην ενίσχυση της ελληνικότητά τους.
Η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κορώνης και της ευρύτερης Μεσσηνίας καθώς και στη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με ομιλητές τον Ιστορικό και Θεολόγο Ελευθέριο Περρωτή, τη Δρ. Ιστορικών Επιστημών και Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Δώρα Γιαννίτση και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Συντονιστή του Σχεδίου InHeriT Νικόλα Πατσαβό.
Η επόμενη ενότητα ήταν αφιερωμένη στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, με ομιλητές τον Δρ. Κίμων Στεριώτη, Οικονομολόγο και Δημοσιογράφο, τον Γεωλόγο–Γεωτεχνικό Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Πελ. & Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου και Πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλο, τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών του ΣΕΒΙΤΕΛ, Βασίλη Καμβύση και τον Χημικό Πέτρο Μπουφέα.
Σε μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα «γήινα» ήταν οι ομιλίες του Καθηγητή Αστρονομίας στο ΕΚΠΑ Παναγιώτη Νιάρχου, του Αστροφυσικού και Καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose, Περικλή Παπαδόπουλου, του Μηχανολόγου Μηχανικού και Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Δρ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου και του Φυσικού Φώτη Ασημακόπουλου.
Μετά το τέλος των εργασιών η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος ευχαρίστησε όλους του ομιλητές και τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια όλοι μαζί γεύτηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, ενώ οι διοργανωτές έδωσαν σε όλους τους φοιτητές βεβαιώσεις παρακολούθησης της Διεθνούς Ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου