Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Ινδικό ενδιαφέρον (και) για το αεροδρόμιο Καλαμάτας


Ενεργό παραμένει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών κατασκευαστικών εταιρειών για την τύχη των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας (μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας) που παραμένουν ακόμα στο ελληνικό Δημόσιο.
Εκτός από τα διάφορα σενάρια που έχουν γίνει γνωστά για μερική ή ολική αξιοποίησή τους, τις τελευταίες ημέρες προστέθηκε ακόμα ένα. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς (και όχι μόνο) ομίλους της Ινδίας, της GMR, κινεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των 23 υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της εταιρείας στην ιστοσελίδα ypodomes.com, είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον τους και αναμένουν τα έγγραφα προκειμένου να οριστικοποιήσουν ή όχι τη συμμετοχή τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes, πριν από περίπου ένα μήνα αντιπροσωπεία της GMR επισκέφθηκε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Εκεί του εκδήλωσαν το ενδιαφέρον του Ινδικού Ομίλου για συμμετοχή σε ένα πιθανό διαγωνισμό. Αυτό είναι, άλλωστε, ένα σημαντικό μήνυμα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα από νέες, ανερχόμενες αγορές, όπως αυτή της Ινδίας.
Να θυμίσουμε πως η GMR σε κοινοπραξία με έναν από τους κορυφαίους τεχνικούς ομίλους της χώρας, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, έχουν αποκτήσει έπειτα από διεθνή διαγωνισμό το έργο-παραχώρηση για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, στο οποίο οι Ινδοί θα είναι οι operators. Επίσης, από κοινού κατέβηκαν σε αντίστοιχο διαγωνισμό για το αεροδρόμιο Βελιγραδίου στο οποίο τελικά επικράτησε η VINCI.
Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το ινδικό περίπτερο στην 84η ΔΕΘ (η Ινδία ήταν η τιμώμενη χώρα) μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας, Hardeep Singh Puri. Ο πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία των σχέσεων των δύο κρατών και ειδικότερα υπογράμμισε την πρόσφατη επένδυση του Ινδικού Ομίλου GMR για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της GMR, Srinivas Bommidala στον οποίο υπογράμμισε την εξαιρετική σημασία που έχει για τη νέα κυβέρνηση η επένδυση για το Νέο Αεροδρόμιο στο Ηράκλειο και πως είναι χαρούμενος για τη σύμπραξη των δύο εταιρειών (από την Ελλάδα και την Ινδία) για την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο των αερομεταφορών στην Ελλάδα.
Αργότερα την ίδια μέρα, το περίπτερο της Ινδίας επισκέφθηκε και ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης συγκοινωνιακών υποδομών στη χώρα και τη σημασία της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει ινδικές εταιρείες στην ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι εξήραν και το σύγχρονο σχεδιασμό στην κατασκευή αεροδρομίων ανά τον κόσμο που συμμετείχε η GMR. Εξέφρασαν, δε, την επιθυμία και στο αεροδρόμιο του Καστελίου να υπάρξει παρόμοιος παγκοσμίου επιπέδου σχεδιασμός και η χώρα μας να αποκτήσει ένα ισχυρό αεροπορικό «οικοσύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου