Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΤΩ ΜΗΝΑΓΙΩΝ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ



Για την καθιέρωση της «Μάχης στα Κάτω Μηνάγια» ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας, συνεδρίασαν την 1η Νοεμβρίου 2019 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος.
Πιο συγκεκριμένα  το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την καθιέρωση της εν λόγω Μάχης ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 3η Μαρτίου, με την αναβίωση εκδηλώσεων μνήμης και τιμής. Μάλιστα στην περιοχή της Μάχης θα δημιουργηθεί και μνημείο για τους πεσόντες.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και το επίσημο αίτημα του Ψηφιακού Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας προς τον Δήμο Πύλου Νέστορος, για μελέτη και εξέταση αναγνώρισης – χαρακτηρισμού της «Μάχης στα Κάτω Μηνάγια», ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας.

Στο πλαίσιο του αιτήματος, επισυναπτόταν εκτενής ερευνητική μελέτη καθώς και σπάνιο - άγνωστο ιστορικό υλικό, προϊόν μακροχρόνιας έρευνας, σχετικά με την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων και το χρονικό της μάχης, όπου, μέσα από σπάνιες ανέκδοτες ιστορικές επιστολές (Γενικά  Αρχεία του Κράτους), των πρωταγωνιστών των πολεμικών γεγονότων, έρχονται στο φως «άγνωστες» πτυχές, τόσο της μάχης όσο και του στρατιωτικού σχεδιασμού των Ελλήνων για να αντιμετωπίσουν την απόβαση του Ιμπραήμ Πασά στην Μεθώνη.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Δήμου Πύλου - Νέστορος θα αποτελέσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες της πρώτης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων  κατά το έτος 1825, που αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και έσβησε τον μύθο του Ιμπραήμ, ότι, οι Έλληνες δεν θα είχαν την δύναμη και το κουράγιο να αντισταθούν στον οργανωμένο στρατό του.
Η απόφαση του Δήμου θα αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και θα προκαλέσει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθιερώσεως της Εορτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου