Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Επείγουν οι αποφάσεις για δρόμους – Αεροδρόμιο

Η ώρα της λήψης αποφάσεων για τους οδικούς άξονες της Μεσσηνίας, αλλά και της επίσπευσης των διαδικασιών για την παραχώρηση του Αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, έχει ήδη σημάνει για την κυβέρνηση. Σχεδόν 4 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομων καλείται πλέον να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη χάραξη και τη διαγωνιστική διαδικασία του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, τη διαγωνιστική διαδικασία ή την παραχώρηση του Καλό Νερό - Τσακώνα, καθώς και τον χρονικό ορίζοντα παραχώρησης του Αεροδρομίου της Καλαμάτας. Κάθε μέρα που χάνεται από εδώ και πέρα ζημιώνει και καθυστερεί μικρές και μεγάλες προσχεδιασμένες επενδύσεις.

Ειδικά για τη χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει το συντομότερο δυνατόν τις αποφάσεις της, διαλύοντας τα σύννεφα της αβεβαιότητας που καλύπτουν τη διαδικασία με συνέπεια να πολλαπλασιάζονται, παρά την πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αμφιβολίες για την υλοποίηση του έργου. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει μάλλον επιλέξει τη λύση της βελτίωσης του υπάρχοντος δρόμου. Με δεδομένο όμως ότι για αυτή την επιλογή δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις από δήμους και Περιφέρεια, θα πρέπει ο υπουργός Υποδομών να ανακοινώσει εντός του μήνα τις αποφάσεις, ώστε και οι σχετικές αποφάσεις των αιρετών οργάνων να έχουν ληφθεί πριν το τέλος του έτους. 
Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου οφείλουν αυτή τη φορά να σταθούν στο ύψος τους και, αγνοώντας τα μικροσυμφέροντα που ζητούν κόμβο κάθε χίλια μέτρα, να προτείνουν έναν δρόμο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης στον 21ο αιώνα. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Περιφερειακού της Καλαμάτας, υπέκυψαν στα μικροσυμφέροντα με συνέπεια να μην κατασκευαστεί ο κόμβος της οδού Μαρίας Κάλλας.
Οσον αφορά το Αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, η διαδικασία παραχώρησής του θα πρέπει αν είναι εφικτό να ξεκινήσει ακόμα και εντός τους έτους, καθώς η ανάγκη αναβάθμισής του είναι επιτακτική. Το Αεροδρόμιο λειτουργεί στα όρια των δυνατοτήτων του, και ειδικά τα Σαββατοκύριακα της τουριστικής σεζόν δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τους επιβάτες των πτήσεων.
Τέλος, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Καλό Νερό - Τσακώνα έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα για πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να προχωρήσει τις διαδικασίες, ώστε το έργο να έχει τουλάχιστον ξεκινήσει πριν το τέλος της τετραετίας. 
Θ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου