Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Μελέτη για αποκατάσταση Δημοτικού Κάτω Αμπελοκήπων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων από το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών. 
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, “η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού, θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες του κτηρίου.
Ετσι, η εν λόγω υπηρεσία, προγραμματίζει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω κλιμακίου ειδικευμένων επιστημόνων, να προβεί σε επιτόπια αυτοψία και σε εργασίες που σχετίζονται με την εκπόνηση των εν λόγω τεχνικών μελετών, καθώς, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της είναι η μελέτη και η εκτέλεση τεχνικού έργου στερέωσης αποκατάστασης, αναστήλωσης, συντήρησης και διαμόρφωσης μνημείων και χώρων και οι σωστικές επεμβάσεις σε κτήρια με τη σύνταξη των απαραίτητων υποστηρικτικών μελετών. Παράλληλα, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, προγραμματίζει για το αμέσως επόμενο προσεχές διάστημα να προβεί σε αναγκαίες εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης της αυτοφυούς βλάστησης και φερτών υλικών από το οικόπεδο που βρίσκεται το εν λόγω κτήριο, με παράλληλο προσδιορισμό, κατά θέση και μέγεθος, των ορίων του. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η θετική απόφαση (23.12.2019) της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, σύμφωνα με την οποία "λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του εν λόγω μνημείου, καθώς και τα σχετικά αιτήματα των τοπικών φορέων και των κατοίκων, όπως το αίτημα της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, θα συνδράμει τον Δήμο Πύλου - Νέστορος στην αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, με τη σύνταξη των αναγκαίων εξειδικευμένων μελετών του εν λόγω κτηρίου [...]. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω μελετών, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δύναται να προχωρήσει στην ωρίμανση του έργου και την αναζήτηση χρηματοδότησης για την εκτέλεσή του". Παράλληλα, το θέμα της διάσωσης και αποκατάστασης του εμβληματικού σχολείου είχε φθάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μέσω επίκαιρης κοινοβουλευτικής ερώτησης (2.12.2009) του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας κ. Αλέξη Χαρίτση και του τομεάρχη πολιτισμού Πάνου Σκουρολιάκου. 
Τέλος, να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2018 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού χαρακτήρισε το εν λόγω σχολείο διατηρητέο νεότερο μνημείο της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του ν.3028/2002 (που αφορά τα νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, κοινωνικής, εθνολογικής, λαογραφικής, τεχνικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους), λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και κοινωνικής σημασίας του, αφού είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου κα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου