Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Εκτεθειμένη στους πιστωτές της η Ένωση Μεσσηνίας

Στο έλεος κατασχέσεων από τους πιστωτές της (δημόσιο και ιδιώτες) βρίσκεται πλέον η Ένωση Μεσσηνίας (πρώην ΕΑΣ), μετά και την απόρριψη χθες από το Εφετείο Καλαμάτας της αίτησης προσωρινής διαταγής για προστασία της μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα εκδικασθεί η έφεσή της κατά της απόφασης με την οποία απορρίφτηκε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταθέσει.
Προστατευμένη – κι αυτό λόγω κορωνοϊού – είναι η Ένωση από πλειστηριασμούς, καθώς αυτοί έχουν ανασταλεί μέχρι τέλος Ιουλίου, ενώ τον Αύγουστο δεν πραγματοποιούνται. Ήδη, όμως, όπως παραδέχθηκαν στελέχη της κατά την ακροαματική διαδικασία προχθές στο Εφετείο, όλοι οι λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

Μη βιώσιμη συμφωνία
Έπειτα από αίτημά της το 2018, τον Ιανουάριο του 2019 με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας η Ένωση Μεσσηνίας εντάχθηκε στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Έτσι, χορηγήθηκε στην Ένωση προστασία έναντι των πιστωτών της, προκειμένου να προχωρήσει σε σχέδιο εξυγίανσης.
Αμέσως μετά η Ένωση επιδίωξε την ένταξή της στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, που αφορούσε στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Ωστόσο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας απέρριψε την αίτηση για επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας.
Μάλιστα, στην απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε ότι από τα περιστατικά που εκτέθηκαν προκύπτει ότι η Ένωση Μεσσηνίας έχει περιέλθει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, ενώ το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε δε θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και πως η συμφωνία εξυγίανσης που έχει κάνει θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Εφόσον, λοιπόν, το δικαστήριο πιθανολογεί ότι δε διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της, που αποτελεί πρώτη προϋπόθεση του νόμου, απέρριψε την αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης ως ουσιαστικά αβάσιμη.
18 εκατ. ευρώ οφειλές
Κατά της απόφασης αυτής η Ένωση Μεσσηνίας κατέθεσε έφεση, η οποία αναμένεται να εκδικασθεί τον Οκτώβριο. Όμως, μέχρι τότε, με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας, ζήτησε από το Εφετείο να γίνει δεκτή προσωρινή διαταγή για προστασία της από τους πιστωτές της.
Η προσωρινή διαταγή συζητήθηκε την Τρίτη και χθες το Εφετείο εξέδωσε την απόφασή του, με την οποία απέρριψε το αίτημα. Έτσι, πλέον για την Ένωση δεν ισχύει κανένα μέτρο προστασίας έναντι των πιστωτών.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές οφειλές της Ένωσης σε Ελληνικό Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες και ιδιώτες ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ.
Η προσωρινή διαταγή που είχε καταθέσει η Ένωση αφορούσε και στο Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, αλλά και περίπου 10 εργαζομένους που διεκδικούν δεδουλευμένα τους.
Στο μεταξύ, σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Μεσσηνίας αναφέρεται τόσο στην κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης που απορρίφθηκε όσο και στην έφεση που έχει ασκήσει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δικαιωθεί και ευχαριστώντας τους παραγωγούς που την εμπιστεύονται.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου