Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΔΟΧΟ ΤΟ 2021 Κινητικότητα για το Καλαμάτα – Μεθώνη

Προχωρούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την κατασκευή του οδικού άξονα της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη με ΣΔΙΤ, με στόχο το 2021 να αναδειχθεί ανάδοχος.
Με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης του υπουργείου Υποδομών που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών οικονομοτεχνικού συμβούλου στην εταιρεία “ΣΑΛΦΩ
και Συνεργάτες Α.Ε.” για “την υποβοήθηση της υπηρεσίας στην εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας (μελέτης κόστους - οφέλους) της εναλλακτικής χάραξης «χάραξη εγγύτερα στο παραλιακό μέτωπο» και τη συγκριτική της αξιολόγηση έναντι της προτεινόμενης χάραξης «βελτίωση/αναβάθμιση της υφισταμένης εθνικής οδού», στο πλαίσιο της ανάθεσης σύμβασης για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση με ΣΔΙΤ του συγκεκριμένου οδικού άξονα, μέσω δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου”.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την εμπειρία και τη γνώση για τον έλεγχο της ανάλυσης κόστους - οφέλους του έργου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότησή του. Στόχος του υπουργείου είναι η ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει τα δανειακά
κεφάλαια του αναδόχου, καθώς έχει καλύτερα επιτόκια από τις εμπορικές τράπεζες, κάτι
που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αμοιβή διαθεσιμότητας, στα ποσά που θα αποπληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο στον ανάδοχο για τα δάνεια που θα έχει πάρει. 
Οσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος Καλαμάτα - Ριζόμυλος, για την οποία γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κι εξέφρασαν απόψεις τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης, το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να δει κατά προτεραιότητα τις παρατηρήσεις του Περιφερειακού (λόγω αρμοδιότητας) και να αποφασίσει ποιες θα αποδεχθεί, ενόψει της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Εκτιμάται ότι το υπουργείο δεν θα πάει σε εκτεταμένες αλλαγές, θα αποδεχθεί τα ελάχιστα δυνατά που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία υλοποίησης του έργου και αναμένεται να εγκρίνει τις προτάσεις που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του έργου.
Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της
κτηματογράφησης και του κτηματολογίου (των απαλλοτριώσεων) σε όλο τον οδικό
άξονα, στα 50 χιλιόμετρα έως τη Μεθώνη. Στόχος του υπουργείου είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα στάδια των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το σημαντικότερο
έργο της Μεσσηνίας και να επιλεγεί ανάδοχος το 2021.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι στις 2 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών για το έργο "Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με ΣΔΙΤ", με εκτιμώμενη αξία 312,23 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Για το σπουδαίο αυτό έργο της Μεσσηνίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να αναλάβουν την κατασκευή και τη συντήρησή του για 30 χρόνια, οι 4 κορυφαίες τεχνικές εταιρείες παραχωρήσεων της χώρας μας και μια 5η σε συνεργασία με μεγάλη ισπανική εταιρεία.
Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για
την ανάθεση σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προσφορές κατέθεσαν: 1) ΑΒΑΞ Ανώνυμη Εταιρεία - Εργοληπτική - Τουριστική - Εμπορική - Βιομηχανική - Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων (διακριτικός τίτλος ΑΒΑΞ Α.Ε.). 2)
Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. 3) ΙΝΤΡΑΚΟΜ (Intrakat) Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Εργων και Μεταλλικών Κατασκευών. 4) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Ακινήτων και Κατασκευών (και διακριτικό τίτλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.). 5) Ενωση Προσώπων ACCIONA Concesiones - Μυτιληναίος. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν και οι 5 εταιρείες.
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου