Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5 ης Μαρτίου 2021

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης στη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου 2021 συζήτησε διεξοδικά το θέμα της αποκατάστασης των καταρρεύσεων του κάστρου και των ενεργειών και την ανάδειξή του. Διαπιστώθηκε ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία όμως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εντός του Φεβρουαρίου 2021. Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας δεν είναι παρά μόνο η αφετηρία των επόμενων χρονοβόρων διαδικασιών (επιλογή μελετητή, εκπόνηση και έγκριση μελέτης από το Κ.Α.Σ., ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, διαγωνισμός και επιλογή εργολάβου) που απαιτούνται για να αρχίσουν οι σωστικές παρεμβάσεις και τα έργα καταγραφής και αποκατάστασης.

 

Το Δ.Σ. επισημαίνει ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση ακόμα και απλών προβλημάτων του κάστρου, για τα οποία δεν χρειάζεται καν προγραμματική συμφωνία, προοιωνίζεται αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. 

1.Στο θέμα της αποκατάστασης του φωτισμού η απραξία δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά μόνο ως πλήρης αδιαφορία ή ως αδυναμία υλοποίησης απλών επεμβάσεων. Πέρασαν 7,5 μήνες από τη διαβίβαση από τον ΣΦΚΜ προς το Δήμο Πύλου – Νέστορος και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας της τεχνικής έκθεσης αποκατάστασης του μηχανικού κ. Κ. Κάπου και από τότε δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη ή αντίδραση. Αντί να υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση σχετικά με τις προτάσεις της έκθεσης ή έστω για τον έλεγχο των φωτιστικών σωμάτων και του δικτύου, την καταγραφή των ελλείψεων και την συντήρηση, επικρατεί πλήρης ακινησία. 

Αυτό ισοδυναμεί με ειλημμένη απόφαση να είναι το κάστρο σκοτεινό στην επέτειο των 200 ετών της επανάστασης του 1821 καθώς ο χρόνος τελειώνει. Το ΔΣ κάνει γνωστό ότι ο Σύλλογός μας θα αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα να αποτραπεί αυτή η ντροπιαστική εξέλιξη. 

2.Στο θέμα του καθαρισμού του κάστρου και της τάφρου επίσης δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα ούτε αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι το κάστρο είναι κλειστό εδώ και ένα τρίμηνο. Η εικόνα του κάστρου το 2020 ήταν, κατά την άποψη των επισκεπτών, όχι μόνο επιεικώς απαράδεκτη, αλλά δεν επέτρεπε και την επίσκεψη σημαντικών τμημάτων του μνημείου. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό του προσωπικού το οποίο έχει προσληφθεί για να ασχολείται με τον καθαρισμό αλλά από την πρακτική αριθμητική προκύπτει ότι ένας εργαζόμενος, που καθαρίζει μόνο ένα στρέμμα την ημέρα, θα καθάριζε τα 93 στρέμματα του κάστρου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (!). 

Σημειώνεται επίσης η διαβεβαίωση του προέδρου της κοινότητας Μεθώνης προς το Γ. Γ. Πολιτισμού για την ετοιμότητα προσφοράς εθελοντικής εργασίας από πολίτες της πόλης. 

Όμως ποιες πρωτοβουλίες πήραν οι «αρμόδιοι» ώστε να κινητοποιηθεί η διάθεση προσφοράς που υπάρχει στην τοπική κοινωνία; 

Το Δ.Σ. εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση της υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας και την παρατηρούμενη απραξία για την επίλυση ακόμα και απλών προβλημάτων, τα οποία δεν συναρτώνται με την προγραμματική αλλά με την ύπαρξη ενδιαφέροντος και στοιχειώδους προγραμματισμού και ζητά την επίσπευση των διαδικασιών και την έγκαιρη επίλυση των απλών προβλημάτων. 

                    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ 

                          ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου