Τρίτη 20 Απριλίου 2021

H ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Τίµησε αρχαιολόγους για ανασκαφές στη Μεσσηνία

 


Τρεις διακεκριµένους Αµερικανούς αρχαιολόγους για την προσφορά τους στη µελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισµού βράβευσε χθες η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου µε αφορµή την Ηµέρα Φιλελληνισµού.

Ανάµεσά τους ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου του Σινσινάτι Τζακ Λ. Ντέιβις και η επιστηµονική συνεργάτιδα του Πανεπιστηµίου του Σινσινάτι Σάρον Ρ. Στόκερ, που επί χρόνια έχουν εργαστεί στις ανασκαφές των Ανακτόρων του Νέστορα, στην περιοχή της Αρχαίας Πύλου, ανακαλύπτοντας µεταξύ άλλων και τον “Γρύπα Πολεµιστή”. 

Οι δυο τους µαζί µε τον Τσαρλς Ουίλιαµς επίτιµο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου (Αµερικανική Αρχαιολογική Σχολή) τιµήθηκαν µε το παράσηµο του Ταξιάρχη του Τάγµατος του Φοίνικα από την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

 

Κατά την προσφώνησή της, η κ. Σακελλαροπούλου υπενθύµισε ότι η 19η Απριλίου, ηµέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί ως Ηµέρα Φιλελληνισµού και ∆ιεθνούς Αλληλεγγύης, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και «θέλοντας να τιµήσουµε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισµού, απονέµουµε το παράσηµο του Ταξιάρχη του Τάγµατος του Φοίνικα σε τρεις διακεκριµένους Αµερικανούς αρχαιολόγους, τον δρα Τζακ Λ. Ντέιβις, την δρα Σάρον Ρ. Στόκερ και τον δρα Τσαρλς Ουίλιαµς». 

Όπως σηµείωσε, η δρ. Στόκερ και ο δρ. Ντέιβις είναι διεθνώς διακεκριµένοι αρχαιολόγοι του Πανεπιστηµίου Σινσινάτι και φηµίζονται για το εύρος και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών τους ανακαλύψεων. «Κατά τη συνδιεύθυνσή τους στην ανασκαφή του Ανακτόρου του Νέστορα, στην περιοχή της αρχαίας Πύλου, η ανακάλυψη του τάφου του "Πολεµιστή των Γρυπών" υπήρξε καθοριστικής σηµασίας για την πληρέστερη κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας, εµπλουτίζοντας τις γνώσεις για τη διάδραση του µυκηναϊκού πολιτισµού µε τους άλλους πολιτισµούς της Ανατολικής Μεσογείου την εποχή του ορειχάλκου. Το συνολικό τους ανασκαφικό έργο και η αρχαιολογική τους έρευνα στις περιοχές της Νεµέας, της Κέας και της Μεσσηνίας, καθώς και η γνώση τους για την προϊστορία των νήσων του Αιγαίου, αποτελούν έµπρακτη προσφορά στην ελληνική Αρχαιολογία και συµβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισµού» προσέθεσε η Πρόεδρος. 

Παράλληλα, υπογράµµισε ότι ο δρ. Ουίλιαµς είναι επίτιµος διευθυντής Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και σηµείωσε: «Η επί 31 έτη παραµονή του στην Ελλάδα και η αφοσίωσή του έµψυχα και έµπρακτα στο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον έχουν κατατάξει στους κορυφαίους αρχαιολόγους διεθνώς για την ανάδειξη του πολιτισµού µας. Η αγάπη του για τα ελληνικά έθιµα, για τους ανθρώπους και τη ζωή της ελληνικής επαρχίας, καθώς και η έντονη φιλανθρωπική του δράση, αποτελούν µοναδικά χαρακτηριστικά της φιλελληνικής του προσωπικότητας. Η συµβολή του στη δηµιουργία νέων σύγχρονων χώρων φιλοξενίας των αρχαιολογικών ευρηµάτων στην Αρχαία Κόρινθο, αλλά και χώρου συντήρησης και µελέτης για τους φοιτητές, επιστήµονες και ερευνητές που επισκέπτονται την Ελλάδα, αποδεικνύει τη σηµαντική του προσφορά διεθνώς για την προβολή του πολιτισµού µας». 

Τέλος, τόνισε ότι οι τρεις Αµερικανοί αρχαιολόγοι «δεν πρόσφεραν µόνο τη γνώση, το πάθος, την ακάµατη εργατικότητά τους στην υπόθεση της Αρχαιολογίας. Γι' αυτούς η ανασκαφική περιπέτεια ανταποκρινόταν στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να έρθει σε σωµατική σχεδόν επαφή µε το αρχαιοελληνικό ιδεώδες και τις αισθητικές του αξίες. Και στην πορεία, δουλεύοντας σε µια χώρα όπου τα ίχνη της αρχαιότητας µας συναντούν σε κάθε βήµα, αγάπησαν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η ειλικρινής και ουσιαστική σύνδεσή τους µε την Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη, και η συνοµιλία τους µε το ελληνικό πνεύµα στη διαχρονία του, δίνουν το µέτρο του σύγχρονου φιλελληνισµού». 

Στην τελετή επίδοσης των παρασήµων παρευρέθηκαν η υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Τζένιφερ Νέιλς, η υπεύθυνη Αρχείων της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Ναταλία Βογκέικωφ, η κύρια ερευνήτρια στον Τοµέα Ελληνικής Αρχαιότητας Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, η έφορος Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση Κεχαγιά, ο βουλευτής ∆ιονύσης Σταµενίτης, ο general manager της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Παντελής Πάνος, η αρχαιολόγος Νάνσυ Μπουκίδη και ο διευθυντής Ανασκαφών της Αρχαίας Κορίνθου Κρις Πλαφ. 

Επίσης, στο πλαίσιο των εορτασµών του επετειακού έτους 2021, επιδόθηκε, από τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικα στον πρόεδρο της κοινωφελούς οργάνωσης Anglo-Hellenic League Τζον Κίτµερ, ο Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής στον καθηγητή στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτς Πωλ Κάρτλετζ και ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικα στον καθηγητή στο London School of Economics Κέβιν Φίδερστοουν. 

Επίσης πρόκειται να επιδοθούν από την πρέσβη µας στη Μόσχα Κατερίνα Νασίκα ο Μεγαλόσταυρος του Τάγµατος της Τιµής στον ειδικό σύµβουλο του Προέδρου της Ρωσίας για θέµατα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας Mikhail Shvidkoy και ο Ταξιάρχης του Φοίνικα στον παλαιογράφο και κωδικολόγο Boris Fonkich.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου